www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Start vernieuwing trappen en paden Vuurboetsduin

27 februari 2020 Boswachter Joeri Lamers in Vlieland

Deze week is de eerste schep de grond in gegaan voor de opknapbeurt van het Vuurboetsduin. De komende weken zullen beide duintrappen vernieuwd worden, de paden opnieuw worden aangelegd en er komen nieuwe uitzichtpunten met bijbehorend meubilair. Alle werkzaamheden worden uitgevoerd door eilander bedrijven.

Minder verrommeling, meer samenhang

Wie de laatste jaren op het Vuurboetsduin kwam zal in de eerste plaats natuurlijk onder de indruk zijn van het fantastische uitzicht. Maar wie beter keek zal het ook zijn opgevallen dat er op het duin een groot aantal onnodige paden, hekken en ander meubilair aanwezig was. Daarnaast was de beklimming via de twee duintrappen door de ongelijke treden niet heel comfortabel. Dit zijn dan ook de hoofdpunten die we de komende weken helemaal gaan oplossen. We doen dit volgens een aantal duidelijke uitgangspunten:

  • Creëren van samenhang op het duin, zowel in de paden als in materiaalkeuze
  • Aandacht voor het geweldige uitzicht
  • Privacy dienstwoningen Staatsbosbeheer
  • Zichtbaar onderscheid voor bezoekers tussen privé en openbaar gebied.

Het plan

 

Voorbeeld van de robuuste picknickbank, deze staat al bij Vuurboetsduin

De nieuwe inrichting is ontworpen door landschapsarchitectenbureau Le Far West en is hier te bekijken. De nieuwe inrichting kenmerkt zich door het gebruik van vier verschillende materialen, die op meerdere plekken terugkomen. We plaatsen zware eikenhouten banken, de trappen zijn van roestkleurig staal met larikshouten treden en de paden zijn van schelpen en betonplaten. Dit laatste is nodig omdat op een deel van de paden zo nu dan zwaar materiaal moet rijden voor onderhoud van het duingebied en de vuurtoren. Belangrijk nieuw ding is dat je straks bij wijze van spreken met je rug tegen de vuurtoren kan zitten. De huidige trap wordt namelijk doorgetrokken tot bovenaan de vuurtoren (nu buigt hij eerder af) en voor de toren komt een pleintje met een picknickbank. Dit pleintje is vanaf de westkant ook te bereiken voor mensen met een kinderwagen en/of minder-valide voertuig. Ook aan de noordzijde komen twee uitzichtpunten met daarop twee negen meter lange eikenhouten banken (gemaakt door Stukje Vlieland). Bovenop het duin valt straks op dat de routes duidelijk zijn, je komt niet meer per ongeluk in de tuin van één van de boswachters te staan. We heffen één van de twee paden op die nu aan de noordzijde naast elkaar liggen.

Nieuwe trappen

Voorbeeld van de nieuwe duintrappen, op Vlieland 0,5 meter breder

Naar het duin leiden twee trappen, één vanaf het Vuurboetsplein en één vanaf de Lange baan. Beide worden vernieuwd. De nieuwe trappen liggen op het duin i.p.v. erin en bestaan uit stalen liggers met houten treden. De trappen lopen zoals een trap in huis, waardoor de beklimming een stuk makkelijker wordt.

Toegang tijdens de werkzaamheden

Tijdens de werkzaamheden proberen we het zijn zoveel mogelijk toegankelijk te houden. Dit kan sowieso via het Kolkenpad vanaf de Postweg en het lange Vuurtorenpad. De trappen zullen er wel uit gesloopt worden en daardoor tijdelijk niet begaanbaar zijn. Zodra de werkzaamheden aan de paden bovenop het duin starten is dit deel tijdelijk afgesloten.  Voor 28 april zijn de werkzaamheden afgerond. Mogelijk dat na die tijd nog enkele werkzaamheden plaats kunnen vinden, maar dit belemmert de toegang niet.

Overleg en financiering

Het plan is tot stand gekomen in overleg met bewoners, die tijdens verschillende inloopmomenten en excursies hebben meegepraat. Behalve Staatsbosbeheer dragen ook de gemeente Vlieland en het Iepen Mienskip funds van de provincie Fryslân financieel bij. Heb je nog vragen, dan kan je die aan ons stellen via 0562-451304, vlieland@staatsbosbeheer.nl of in de reacties onderaan dit blog. Je bent ook altijd welkom bij ons op kantoor aan de Dennenlaan 4.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog