www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Ontmoetingen met dieren – De egel

13 februari 2012 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Als boswachter heb je veel met mensen te maken maar natuurlijk kom je ook in aanraking met dieren. Ontmoetingen met dieren zijn vaak leuk maar niet altijd.

Komende tijd schrijft boswachter Thomas Peek over een paar van deze ontmoetingen.

De egel
Tijdens een wandeling door de Ganzenhoek, zag ik tot mijn verbazing dat er een egel langs het wandelpad liep die druk in de weer was met het zoeken naar voedsel. Nu kom ik weleens vaker een egel in het bos tegen dus daar keek ik niet zo van op, maar het moment waarop het deze keer gebeurde was wel bijzonder.

Het is namelijk winter en dit houdt in dat het voor veel dieren een zware en lastige periode is. Er is minder licht, het is minder warm én er is minder voedsel te vinden, kortom; je energie moet je zo efficiënt gebruiken. Een aantal diersoorten heeft hier wat op bedacht. Zo overwinteren veel vogels niet hier maar in het warmere zuiden, daar is namelijk voldoende voedsel te vinden én de temperatuur is er een stuk aangenamer. Ook zijn er dieren die hun energieverbruik op een zeer laag pitje zetten, waardoor zij al slapend de winter doorbrengen. Dieren die een winterslaap houden zijn veelal kleine dieren die in de winter geen voedsel kunnen vinden, denk aan insecten- en vruchteneters. Een andere rede om de winter al slapend door te brengen heeft te maken met het lichaamsformaat. Een klein dier koelt sneller af dan een groot dier. Door zo min mogelijk te bewegen verspil je de minste energie en hoef je minder snel op zoek te gaan naar voedsel en kun je de energie gebruiken om je lichaamstemperatuur te regelen.

Dieren die een winterslaap houden zijn o.a., padden, kikkers, zandhagedissen, vleermuizen maar ook…… egels.

Een dier komt alleen uit haar winterslaap als de temperatuur weer aangenamer wordt, dus in het voorjaar óf als ze tijdens hun slaap verstoord worden.

Blijkbaar was dit laatste ook bij de egel het geval en was deze wakker geworden uit zijn diepe slaap. Hij merkte aan de temperatuur dat het geen winter meer was (het leek de tijd vlak voor de ontmoeting wel voorjaar) en ging dus op zoek naar voedsel om zijn energie weer op peil te brengen.

En toen kwam daar de boswachter en die dacht bij zichzelf; hé wat leuk een egel, hé wat minder leuk want hij hoort eigenlijk in een diepe slaap te zijn en is dus waarschijnlijk verstoord. De Ganzenhoek is een drukbezocht recreatiebos aan de Wassenaarseslag en hier worden ook veel honden uitgelaten. De combinatie van veel honden en een ontwaakte egel leek mij voor de betreffende egel geen goed idee. Even een belletje naar boswachter Jan, die het diertje toen gevangen heeft en met de auto meegenomen naar een ruste plek in het bos waar veel bladeren liggen. Hier kon de egel verder gaan met voedsel zoeken en mocht de temperatuur gaan zakken dan kon hij snel weer tussen de bladeren duiken om daar verder te gaan met zijn winterslaap.

20120214-075536.jpg

reageren

geef een reactie

  • Dierenverzorging
    14 februari 2012 om 12:06

    Goed dat jullie de egel verzorgd & beschermd hebben! Is dit nog steeds een bedreigde diersoort in Nederland?

  • Steppeland
    14 februari 2012 om 07:18

    Leuk verhaal! Eind goed… 😉

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog