www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Nachtvlinderexcursie 28 juli 2012

25 augustus 2012 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Dit was een tweede poging nadat eerder op 21 juni door slecht weer de excursie moest worden afgeblazen. Om 21.30 melden zich een zestal belangstellenden.

Eerder op de avond hebben we – onder een spatje regen – de voorzieningen getroffen voor de ‘nachtvlindershow’.  Volgens plan gaan we om 21.30 onder leiding van Hugo van start vanaf de parkeerplaats. Hugo heeft voor een plank over de rel gezorgd, maar die begeeft het onder een van de deelnemers. Geen nood, op een paar natte voeten na is er niets aan de hand en verderop kunnen we de rel ook oversteken. We gaan naar de zuidwesthoek van Lentevreugd door bijna manshoge vegetatie. De batdetectoren komen tot leven in de schemering en we zien en horen dwergvleermuizen en rosse vleermuizen. Ook de sabelsprinkhaan komt via de detector door. Verderop zingt nog af en toe een sprinkhaanzanger.

We steken opnieuw de rel over en bereiken lopend langs de kastanjes het pad.  De nachtvlinderplek is net als vorig jaar dicht tegen de Pan aan, iets zuidelijk van de tankversperring bij het klaphekje en in de luwte voor de meest voorkomende windrichtingen. Naarmate we langer bij het scherm zitten, komen er ook meer soorten op af. Een heleboel micro’s blijven ongedetermineerd, maar van de macro’s zien we toch aardig wat soorten: (zie onderaan dit verslag).

Tegen middernacht is het helder geworden en begint het af te koelen. Tijd om op te breken, hoewel niemand nog aanstalten maakt; iedereen vindt het leuk. We brengen de mensen terug naar het pad – veel nachtzicht hadden de meesten niet na het langdurig kijken op een helverlicht scherm. Maar het is helder en er is een ruime halve maan. Ze vinden het wel.

Het was wéér een mooie avond.

Lex Burgel

Lijst met gedetermineerde soorten.

Beervlinders:
–       Kleine beer
–       Glad beertje
–       Geel beertje

Motten:
–       diverse Stippelmotten
–       ? langsprietmot
–       (Riet?)snuitmot

Spanners:
– Springzaadbandspanner
– Gerande spanner
– Gewone Bandspanner
– Aangebrande spanner
– Blauwrandspanner
– Kleine zomervlinder

Pijlstaarten:
–       Klein avondrood

Uilen:
–       een Halmuiltje
–       Gamma-uiltje of pistooltje
–       Stro-uiltje
–       Bleke grasuil
–       Haarbos
–       Stopmvleugelgrasuil

Donsvlinders:
–       Donsvlinder
–       Bastaardsatijnvlinder

Nachtpauwogen:
–       Herculesvlinder

Spinners:
–       Rietvink

Tandvlinders:
–       Brandvlerkvlinder
–       Kameeltje

Als bijvangst diverse muggen, waaronder Langpootmug en een onbekend kevertje.

Brandvlerkvlinder -Pheosia tremula -Swallow Prominent - foto Mark Kras
Brandvlerkvlinder -Pheosia tremula – foto Mark Kras
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog