www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Verslag excursie Rel en Plas Lentevreugd

16 oktober 2012 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

16 september 2012

Als er slootje vissen op het programma staat, kunnen we meestal wel op een goede opkomst rekenen. Toch waren we er niet zeker van of de tarieven dit jaar niet een belemmering zouden vormen. De opkomst bij voorgaande excursies was tot nu toe niet erg groot.

Maar het weer werkte  mee en zo liep het aantal deelnemers al snel op naar 11 kinderen en 9 volwassenen. Gidsen Lex en Marijke ontvingen de belangstellenden bij de ingang van Lentevreugd en brachten de groep naar de onderzoeksplek. Onderweg ernaar toe was al van alles te zien: reuzenbovisten in verschillende stadia, stuifzwammen en ook de mest van de Schotse Hooglanders was een interessant studieobject, evenals de vossenkeutels.

Begeleiders Hugo, Anja en Hans waren al eerder in het veld en hadden de opstelling bij de grote plas al klaar gemaakt. Later sloot ook natuurgids Anke nog aan.

Nadat de kinderen bij de plas waren aangekomen, heeft Lex de meeste volwassenen meegenomen naar de kwelplek. Daar moest wel even gewacht worden tot enkele Schotse Hooglanders genoeg hadden gedronken. De truc met de zinkende stok in de drijfzandplek deed het weer goed. De zoektocht naar parnassia daarna leverde niet veel meer op, daarvoor was het seizoen al te ver gevorderd.

Bij het slootje vissen zijn kikkers gevangen en verder een hele reeks waterbeestjes zoals bloedzuigers, een geelgerande watertor, duikerwantsen, vlokreeftjes, waterpissebed, schaatsenrijder en staafwants.

Hugo heeft de kinderen verder weten te vermaken met een klapspelletje en het lied “Daar bij de waterkant” (zang en blokfluit).

foto Anke Burgers

Meer foto’s: (alleen te zien met een google-account)

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog