www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Nachtegalen van Hollands Duin

18 mei 2013 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Ze er weer: de NACHTEGALEN! Vanaf half april keren ze terug uit het warme Afrika. Na deze lange reis moeten ze eerst wat ‘opvetten’ maar daarna hoort u ze volop, vooral bij schemering en ’s nachts en vooral in ons kustgebied. Hun prachtige zang is helder en klinkt tot ver in de omtrek.

Nachtegalen zijn beroemd om hun mooie zang en in de duinen is dat prachtig te horen. Hun zang bestaat uit een serie herhaalde, losse tonen die worden afgewisseld met krachtige rollers en trillers. Speciaal op stille avonden of nachten in het voorjaar is deze zang zeer indrukwekkend en soms tot op een kilometer afstand nog te horen. Als het schemerig wordt, worden alle vogels stil. Behalve de nachtegaal, die zingt door!

Eind mei wordt het weer stiller omdat ze aan het broeden zijn. Eind juli zijn ze weer allemaal verdwenen, op weg naar warm Afrika.

Het duingebied is bij uitstek het gebied waar de nachtegaal zich thuis voelt. Vanuit de toppen van een duindoorn of er diep in verscholen is de beroemde zang van de nachtegaal te horen. Vooral in de ochtend of in de avond, want als de lucht vochtiger is krijgt deze ijverige zanger niet zo snel een droge keel…

Staatsbosbeheer organiseert in samenwerking met vrijwilligers van het IVN op 24 en 31 mei de avondexcursies ‘Nachtegalen en Duinen van Katwijk’ om de prachtige zang van deze bijzondere vogels te beluisteren.

Data en tijden:
vrijdag 24 mei 2013 19.00u-21.00u
vrijdag 31 mei 2013 19.00u-21.00u

Startlocatie: bij de groen-witte slagboom aan de Zuidduinseweg in Katwijk
Kosten: volwassenen € 5,- en kinderen € 2,50
Aanmelden: www.staatsbosbeheer.nl/hollandsduin. onder activiteiten

Met dank aan Corrie van Os.

©IMG_0737-Nachtegaal

Meer info: www.vogelbescherming.nl

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog