www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Sukkels zonder sokkels

12 juni 2013 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Van gastblogger Arjen Siebel Districtshoofd Staatsbosbeheer

En daar lagen ze dan: de noeste en markante bewakers van het Kasteel in de Balij. Trots sierden ze hun sokkels; helden, dát waren het. Onvoorwaardelijk op hun post; nimmer aflatend. Trouw, vasthoudend, robuust. Waar vind je ze nog?

hele ridder

Toen enkele jaren geleden het speelbos in De Balij bij Zoetermeer opnieuw werd ingericht, werd daaraan een heus kasteel toegevoegd. Niet geheel aangekleed, niet met muren. Nee, een kasteel van verbeelding. Met een gracht, een omwalling en vooral veel uitdaging om kinderen aan het spelen te krijgen. Met in het midden een verhoogd plateau bedoeld om te picknicken. Voor ouders, opa’s en oma’s of zomaar de willekeurige passant. Ja, zelfs de boswachter dagdroomde over een volgend prachtig idee om in de late avonden theater juist op deze plek te laten spelen. Maar bovenal werd het kasteel gesierd door twee wakers. Ridders van het eerste uur, die dag en nacht de wacht hielden, onvermoeibaar.

De wakers zijn niet meer. Afgelopen weekend hebben vandalen het gemunt op hun fiere houtige lijven. De één is ontarmd, de ander in stukken geslagen en in een verzengend vuur in rook opgegaan. Wat over bleef zijn de trieste resten van iets wat eens zo markant het Kasteel van de Balij gezicht gaf.vuurplaatsklein Er zijn niet genoeg woorden om weg te pennen hoe jammerlijk dit is. Zijn de ridders onvervangbaar? Ik hoop van niet; ergens wil ik blijven geloven in ooit nieuwe ridders. Wie een goed idee heeft, mag het zeggen…

Maar tot die tijd resten sokkels zonder helden; slechts herinnerend aan sukkels zonder sokkels.

verdwenenriddersklein>

reageren

geef een reactie

 • Himanshu mishra
  31 december 2018 om 07:05

  Euchre is the most popular card game playing by people all over the world if you were interested in playing euchre then from our website
  euchre online free you will play it for free without any pay and signup.

 • bob de lange
  28 november 2013 om 21:52

  Ook elders in Zoetermeer hebben we een prachtig stuk gekregen, ik durf geen plaats te noemen. Van nu afaan alleen nog in gegoten staal iets leuks maken, met binnenin ruimte om vandalen een tijdje tot bezinning te brengen ?
  Bob de Lange

 • Barbara Lancel
  27 juni 2013 om 13:32

  Helaas ligt de Balij aan een woonwijk waar de laatste jaren nogal vaak mooie dingen worden gesloopt. Jongeren die zich zogenaamd vervelen gunnen degenen die daar geen last van hebben geen plezier. Laat die stumpers maar een mee gaan helpen aan het onderhoud van de schitterende Balij en wie weet gaan ze daardoor andermans goed nog eens respecteren

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog