www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Ontdek de onbekende streken van Zuid-Holland

3 juli 2020 Boswachter Vera in Zuid-Holland
onbekende streken

Dit jaar (her)ontdekken we de natuur in eigen land. In dit blog vind je tips van mij en mijn collega-boswachters in de provincie Zuid-Holland. Stuk voor stuk minder bekende plekken die zeker een bezoekje waard zijn!

Wandelen in de natuur

Moeras, ruigte, bos en open polder. In het Bieslandse Bos vind je het allemaal. Liggend tussen Den Haag, Pijnacker, Nootdorp en Delft is het een verrassend stukje natuur tussen het stedelijk gebied. Loop naar de Ronde Vijver en geniet van het weidse uitzicht op de Bieslandse Polder. Parkeer hier, kies een van de verschillende wandelpaden die door het gebied lopen en sluit af met een hapje of drankje bij Café du Midi. Nog niet genoeg gewandeld? Aansluitend aan het Bieslandse Bos vindt je De Balij.

bieslandse polder
Uitzicht over de Bieslandse polder

In de Krimpenerwaard ligt de Krimpenerhout en het Loetbos. Twee natuurgebieden in het Groene Hart. Kies een van de gemarkeerde wandelroutes in deze gebieden of kies zelf een richting. Voor de Krimpenerhout parkeer je bij de Surfplas bij Krimpen aan de Lek. Voor het Loetbos kan je parkeren op de parkeerplaats langs de Kerkweg bij Lekkerkerk. Wil je je benen even rust geven? Download deze kanoroutes en huur een kano bij het Loetbos!

In IJsselmonde ligt de Johannapolder en de Rhoonse Grienden. Parkeer op parkeerplaats Johannapolder, neem een kijkje bij de Rhoonse Jachthaven en wandel vervolgens door de Johannapolder of Rhoonse Grienden. Eindig je wandeling met een hapje of een drankje bij Abel.

Of plan zelf je route aan de hand van knooppunten op Wandelnet.

Met kinderen op pad

Ga picknicken in het Bieslandse Bos en bezoek er Speelbos Biesbush. Heerlijk voor een middagje buitenplezier met de kinderen! Op loopafstand van het Bieslandse Bos ligt Stadsboerderij BuytenDelft.

Ook in het nabijgelegen De Balij is er een speelbos, Speelbos De Balij. Slootje springen, klimmen, struinen en hutten bouwen. Met stapstenen over het water, een pontje en picknickbankjes om je boterhammen op te eten.

speelroute
De speelroute in het Loetbos bij Lekkerkerk

Door het Loetbos loopt een speelroute, een wandelroute speciaal voor kinderen, met onderweg diverse obstakels waar kinderen overheen moeten. Bezoek de gigantische mol en neem eten mee om te lunchen aan de picknicktafels. Hebben de kinderen nog energie over? Huur dan een kano bij Kanocentrum Loetbos. Parkeren voor een bezoek aan het Loetbos doe je hier.

Afkoelen in het water? Ga naar de zwemplas bij de Krimpenerhout. Daar ligt ook een speeleiland voor kinderen.

Bij de Rhoonse Grienden en de Johannapolder vind je op één locatie een klimbos, kabouterpad en kindvriendelijk horecabedrijf TASMAN.

Vogels spotten

In Oudeland van Strijen zijn weidevogelpompen geplaatst. Sinds het plaatsen van deze pompen zijn er steeds meer weidevogels te vinden in dit gebied. Bij het oude gemaal is een uitkijkpunt met informatiepaneel, picknicktafel en toilet. Of neem je verrekijker mee als je bijv. deze wandelroute loopt via het wandelknooppuntnetwerk.

Fietsen door de omgeving

De Krimpenerwaard telt veel fietspaden en knooppunten. Een van de routes die je kunt fietsen ligt tussen Station Gouda en Station Dordrecht. Deze fietsroute, Malen en Pompen, is 65 km en brengt je van de oude Stolwijkersluis in Gouda tot het Nationaal baggermuseum.

De Johannapolder is een prima startpunt voor een fietstocht. Pak het fiets- en wandelpontje en steek de Oude Maas over voor een rondje IJsselmonde en Hoeksche Waard.

In de Hoeksche Waard liggen allemaal kleine unieke natuurgebiedjes. Deze fietsroute van 70 km start en stopt in Maasdam en brengt je via Oud-Beijerland en Numansdorp langs de mooiste plekjes van de Hoeksche Waard. Stop bijvoorbeeld in het Zuid-Beijerlandse Bos of pauzeer even bij het Hollands Diep.

Onbekende streken in andere provincies bezoeken? Dat kan! Bekijk onze tips van de boswachter op www.staatsbosbeheer.nl/onbekendestreken.

reageren

geef een reactie

 • Piet Westbroek
  8 november 2020 om 11:21

  Zuid Holland. Inderdaad een druk bevolkt woon en werkgebied.

  Wij kunnen het weten want zijn hier woonachtig. Maar vergis je niet. Hier vlakbij kun je je hart ophalen in het Loetbos in de Krimpenerwaard. Onvoorstelbaar hoe snel hier bomen konden groeien op – klaarblijkelijk – vruchtbare grond.

  Het kleinschalig riviertje vervolmaakt dit prachtige natuurgebied.

  Een riviertje waarin geen scheepvaart mogelijk is of het moeten peddelende kinderen in een rubberbootje zijn.

  Wandelen, fietsen het is allemaal mogelijk in dit met weilanden omringde natuurgebied.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog