www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Pareltjes

3 augustus 2013 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Van Boswachter Linda Groeneveld

Soms duiken ze ineens op, tussen de algemene soorten, pareltjes die je dag iets bijzonders geven.

Vorig jaar voor het eerst waargenomen en nu tijdens een klus weer gevonden in De Balij,  deze moeraswespenorchis. Wat een beauty!

Moeraswespenorchis (Foto Evert Jan Booij)
Moeraswespenorchis (Foto Evert Jan Booij)

Waar komen deze bijzondere bloemen nu ineens vandaan? Zijn het overblijfsels vanuit de tijd dat hier de Floriade was of is het zaad (per ongeluk) meegenomen door een recreant? Onder de schoenzolen? Komt het zaad vanuit de ondergrond uit lang vervlogen tijden? Als je het zeker wilt weten dan moet je genetisch onderzoek aan het zaad. Dat gaat ons een stap te ver.

Wij vinden het heel mooi om te zien dat dit gebied nu de ruimte biedt voor deze pareltjes om zich te ontwikkelen en wellicht uit te breiden. We gaan niet met een harkje en een nagelschaar het gebied beheren, maar doen wel ons best om verschillende leefgebieden te behouden om veel verschillende soorten een plek te bieden. Vrijwilliger Sinie de Jonge inventarissret de orchideen in de Balij. Zo houden we de pareltjes  in de gaten. De natuur mag de rest doen.

reageren

geef een reactie

  • Himanshu mishra
    31 december 2018 om 06:54
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog