www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

De otter is terug in de Reeuwijkse Plassen

19 april 2019 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Dit is een gastblog van boswachter Peije 't Lam: Twee weken geleden was daar opeens het bewijs; de otter is terug van weggeweest in de Reeuwijkse Plassen. We moesten er bijna 50 jaar op wachten, maar de inspanningen en het geduld zijn het meer dan waard geweest. Beelden van een door ons geplaatste wildcamera toonden aan dat de otter zich hier weer heeft gevestigd. Ik zie dit als een waardering voor de wijze waarop we het gebied beheren en dat maakt me erg trots.

Afgelopen winter vonden we sinds jaren weer ottersporen in onze terreinen. Op basis van de kennis over vindplekken van uitwerpselen en prooiresten, zijn toen in overleg met onze vrijwilligers de plekken bepaald voor de wildcamera. Zonder hun hulp was het ons zeker niet zo snel gelukt de otter op beeld vast te leggen. Vanaf begin februari zijn actief camera’s geplaatst bij verse dode vissen. Bijna alle foto’s waren van aaseters zoals kraaien, ratten en bunzing. Tot begin april. Toen zagen we bij het uitlezen van de beelden duidelijk een otter voorbij komen die een vis meenam bij de Reeuwijkse Plassen.

Verbinden werkt

De terugkeer bewijst dat het verbinden en verbeteren van natuurgebieden werkt. In 2017 is 100 hectare grasland in Polder Oukoop naast de Reeuwijkse Plassen ingericht voor het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Hierbij zijn maatregelen getroffen om het gebied geschikter te maken voor soorten als de otter. Op grote schaal zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd en waterpartijen gegraven waarin moeras zich kan ontwikkelen. Op deze plekken vindt de otter de nodige beschutting, rust en zijn favoriete voedsel… vissen.

Polder Oukoop

Roofdier

Volwassen otters eten ongeveer 1 a 1,5 kg vis per dag aan voornamelijk paling, brasem en stekelbaars. Naast vis eten otters kleine zoogdieren, amfibieën, kreeftachtigen, grote waterinsecten en soms ook jonge watervogels.

Leefgebied verbeteren

Het aantal otters in Nederland groeit. Minimaal leven er zo’n 275 otters in ons land. Jaarlijks wordt bijna een kwart doodgereden. Veilige leefomstandigheden zijn daarom een belangrijk aandachtspunt. Met name tussen de Reeuwijkse Plassen en de Nieuwkoopse Plassen kan er nog veel gebeuren om het leefgebied van de otter te verbeteren. Natuurnetwerk Nederland moet daar nog op verschillende delen worden ingericht, onder andere met hoogwaardige natuur langs de Wiericke. We kunnen er voor zorgen dat de otter zich veiliger kan verplaatsen in ons gebied. De vele wegen blijven een groot risico. Aandacht voor een goed werkende faunapassage onder de A12 en een veilige oversteek richting de Krimpenerwaard zijn belangrijke elementen.

otter
Otter

Deze gastblog is van Peije ’t Lam werkzaam als boswachter beheer bij de Reeuwijkse Plassen en de Alblasserwaard. Je kunt mij over deze gebieden volgen via https://twitter.com/Boswachterpeije

reageren

geef een reactie

 • Romy
  2 mei 2023 om 07:41

  Ik heb er vandaag ook 1 gezien en op film gezet! In de polder achter café custwijck bij driebruggen.

 • J.van Duijvendijk
  4 mei 2020 om 11:07

  We wonen aan de IJssel in Krimpen a.d.IJssel. Al een paar keer hebben we een bepaalde beweging in het water gezien, het leek op een grote vin, dus we dachten eerst dat het een grote vis was..
  Vanmorgen zagen we reuring bij meeuwen die op iets doken. Er kwam iets aanzwemmen, en we denken nu dat het een otter geweest is. Heel bijzonder!

  • Peije 't Lam
   11 mei 2020 om 07:53

   Goedemorgen, het is altijd leuk om bijzondere waarnemingen te doen. Langs en in een rivier gebeurt altijd heel veel wat wij niet zien en niet weten. Ik sluit uiteraard niet uit dat het een otter geweest zou kunnen zijn, maar ik vermoed gezien de plek dat u een bever heeft waargenomen. Otters lopen met name over oevers en gaan alleen het water in als dat echt nodig is. Om voedsel te zoeken. Zwemmen is geen hobby van ze, al kunnen ze het wel goed uiteraard. Daarnaast zijn Bevers rivier bewoners en Otters leven voornamelijk in moerasachtige omgeving. Maar hoe dan ook een mooie waarneming. Vriendelijke groet Peije ’t Lam

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog