www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

1001 Wintergasten op de Reeuwijkse Plassen!

25 november 2013 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

door Harm Blom, boswachter in het Groene Hart

De nieuwe wildernis in het Groene Hart!

Voor wildernis naar het ‘buiten’ land? Dat is niet meer nodig. In de streek waar het land laag ligt, ons eigen ‘buiten’land, kun je een prachtige wilderniservaring opdoen. Het is winter in de Reeuwijkse Plassen! Tienduizenden wintergasten uit het verre noorden zijn gearriveerd en vinden hier rust en voedsel. Zodra de vorst gaat intreden kunnen de aantallen oplopen tot wel meer dan 100.000 vogels bij elkaar! Een vogeldrukte van belang dat spectaculaire beelden oplevert.

De Reeuwijkse Plassen is aangewezen als een N2000 gebied. Een Europese erkenning voor de bijzondere natuurwaarde. In de winter slapen de vogels massaal op de plassen en vinden hun voedsel in de polders van Staatsbosbeheer. Momenteel nemen de aantallen vogels per week toe en zodra het echt koud begint te worden is het genieten geblazen.

Winter 2011-2012 Reeuwijk 009 klein

Het gebied is met name voor de smient (60.000-100.000), krakeend (2000-4500) en de slobeend(1000-3000)  belangrijk als overwinteringsgebied. Daarbij is het gebied belangrijk voor de kleine zwaan die hier komt slapen. In de rietkragen rondom de plas heb je tevens goede kans op meerdere ijsvogels, roerdompen, waterrallen en grote zilverreigers. Het kunnen zien van zoveel vogels bij elkaar is in Nederland uniek te noemen!

Staatsbosbeheer organiseert deze winter  speciale wandelexcursies rondom de Reeuwijkse Plassen. Samen met de Groene Hart gidsen van Staatsbosbeheer kunt u genieten van de enorme aantallen vogels die hier speciaal naartoe komen om te overwinteren. U loopt rondom de Reeuwijkse Surfplas en de vogels liggen letterlijk aan uw voeten.

Op 8 december, 25 januari,  9 en 22 februari kunt u het meemaken. De wandelexcursie duurt ongeveer 3 uur en voert u rondom de plassen Broekvelden en Vettenbroek waar in deze periode de vogels verblijven. Tijdens deze wandeling zal de Groene Hart gids u vertellen over wat Staatsbosbeheer doet om de vele vogels het naar de zin te maken en het unieke Reeuwijkse landschap te behouden. Halverwege de wandeling, op een unieke locatie,  krijgen de deelnemers koffie of thee.

De startplaat van deze activiteit is op de parkeerplaats van het Reeuwijkse Hout tegenover het Paviljoen, Reeuwijks houtwal 4, 2811 NW te Reeuwijk Brug. Verzamelen vanaf 9:45 uur en vertrek om 10 uur. De kosten zijn € 8,00 euro voor deelnemers vanaf 12 jaar en € 3,00 voor kinderen tot 12 jaar. Vergeet uw verrekijker en wandelschoenen niet!

Aanmelden:  via www.groenehartcentrum.nl en wilt u meer informatie dan kunt u bellen tijdens kantooruren naar 06-23774925 of een e-mail sturen naar groenehartcentrum@staatsbosbeheer.nl

1001 vogel met gids Pers

Mocht u op eigen gelegenheid dit winterspektakel willen aanschouwen dan kan dat. Rondom de Reeuwijkse Surfplas (Broekvelden) ligt een verhard wandelpad dat het gehele jaar geopend is. U kunt parkeren op de locatie welke hierboven is genoemd.

Veel plezier!

reageren

geef een reactie

  • Frans de Graaff
    25 november 2013 om 11:19

    Leuke activiteit en een goed artikel!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog