www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Water in de Hollandse woestijn

6 juni 2014 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

door boswachter Yvonne20140529-175320-64400299.jpg

Mijn naam is Yvonne van der Meer. Sinds 1 februari 2013 ben ik werkzaam in het gebied Hollands Duin; de duinstrook van Wassenaar tot en met de grens met Noord-Holland. Naast werk in het veld is de coördinatie van alles betreffende onze publieksexcursies deel van mijn takenpakket. Voor deze klus werk ik vaak aan mijn computer. Dan ben ik aan ‘t bellen en mailen met gidsen en collega’s over planningen of de PR op de website en in de krant. Of ik ben zelf persberichten aan het schrijven. Saai om te volgen in ‘Volg de Boswachter’, zou je denken … Niets is minder waar! In de komende vier filmpjes laat ik je zien hoe de elementen water, zand, zon en wind mij inspireren bij deze klus.

Water
De duinen aan de kust vormen de waterkering tegen de zee. Het zeewater spoelt aan op het strand maar dringt ook door in de bodem onder de duinen. De veelal westenwind blaast zilte lucht over de duinen. Dat maakt de omstandigheden voor planten ruig. Toch is het water in de natte duinvalleien zoet! Regenwater daalt neer op het zand en zakt in de bodem weg. Maar, omdat zoet water lichter is dan zout water, blijft het drijven op het zeewater in de bodem. Op sommige plekken waait de wind het zand zo diep weg, dat het zoete water aan de oppervlakte komt. Dit water is, gefilterd door het zand, heel zuiver. Bijzondere planten als waterpunge, parnassia en diverse orchideeën komen hier tot bloei. Ook dieren, zoals de rugstreeppad, maken er dankbaar gebruik van. Het zoete water van een natte duinvallei is een oase van leven in de woestijn van de duinen.

Ik hoop dat u van mijn filmpje hieronder geniet.

Als u hier geen filmpje ziet, ga dan naar:

reageren

geef een reactie

  • Harry Muilman
    8 juni 2014 om 17:03

    Maar er is een probleem, als de drinkwaterleiding te hard zuigt komt het brakke en zoute water onder het duin omhoog. Maar als de overheid nou eens stimuleert om het regenwater op te vangen en te gebruiken voor de doorspoeling van het toilet. Maar op dat idee komt het minderwaardige volk van de regering, 2de en 1ste kamer niet.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog