www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Schotse Hooglanders vervangen Galloway runderen in De Balij

27 oktober 2014 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

door boswachter Jenny van Leeuwen

Staatsbosbeheer gaat binnenkort de 26 Galloway runderen die in De Balij grazen, vervangen door 6 Schotse Hooglanders. De reden om deze kudde te vervangen is dat de rustige Schotse Hooglanders beter hanteerbaar zijn dan de temperamentvolle Galloway runderen. Dat er nu Schotse Hooglanders beschikbaar zijn vanuit een andere kudde van Staatsbosbeheer, maakt het een goed moment om de runderen te vervangen. De Galloway runderen worden verkocht aan een veehandelaar. Vervolgens worden ze doorverkocht als natuurvlees of krijgen een nieuwe eigenaar.

Schotse Hooglander Foto: Ap Mos
Schotse Hooglander Foto: Ap Mos

Gehouden vee

De kudde in De Balij heeft de status van gehouden vee. Dit houdt in dat de dieren een oormerk dragen en ze elk jaar op gezondheid worden gecontroleerd. In andere gebieden van Staatsbosbeheer is ook al gekozen voor de Schotse Hooglanders en we merken dat deze makkelijker hanteerbaar zijn dan de Galloway runderen als we ze moeten vangen. De manier van grazen van beide soorten runderen is overigens hetzelfde. Ze houden hiermee het gebied open en zo ontstaat er meer variatie in de vegetatie, zoals een toename van verschillende kruiden. Deze kruiden zorgen voor meer insecten, waar ook de vogels weer van profiteren.

Schotse Hooglander kalf Foto: Jenny van Leeuwen
Schotse Hooglander kalf Foto: Jenny van Leeuwen

Langzaam groeien

Een kudde Schotse Hooglanders van Staatsbosbeheer in het Leidschendammerhout is inmiddels zo groot geworden, dat er enkele koeien weg moeten. Deze dieren zullen overgebracht worden naar De Balij. Dat het maar om 6 koeien gaat is geen probleem. Ze kunnen eerst op hun gemak het gebied verkennen en wennen aan de nieuwe omgeving. In de loop van het jaar zal de kudde vergezeld worden door een stier, zodat de kudde gestaag kan groeien tot een mooie kudde Schotse Hooglanders. Bekijk ook het filmpje van de Schotse Hooglanders in het Leidschendammerhout.

[youtube=http://youtu.be/z-mf-qcSDvQ]

reageren

geef een reactie

 • Jan Willem de Graaf
  28 oktober 2014 om 16:14

  Is dit de enige oplossing? Moeten ze echt naar een veehandelaar? Is er dan nergens in de gebieden van Staatsbosbeheer, of bij andere natuurbeheerders plek voor de Galloways?

  • Staatsbosbeheer Zuid-Holland
   29 oktober 2014 om 10:15

   Beste Jan Willem,
   Normaal gesproken wordt gekeken of er binnen andere gebieden van Staatsbosbeheer plaats is voor de dieren (zoals het geval is met de 6 Schotse Hooglanders uit Leidschendammerhout), maar in dit geval is ervoor gekozen om de dieren meteen door te verkopen aan een veehandelaar. Deze kudde is namelijk zo moeilijk hanteerbaar, dat het niet verantwoord is om ze uit te zetten in een ander openbaar gebied. De veehandelaar zal de dieren doorverkopen als natuurvlees of ze krijgen een nieuwe eigenaar.
   Met vriendelijke groeten, Jenny

 • Highland cattle calf born, video | Dear Kitty. Some blog
  27 oktober 2014 om 09:22

  […] Highland cattle near Katwijk: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog