www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Boswerkzaamheden in De Balij

24 augustus 2015 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Vanaf woensdag 26 augustus vinden er boswerkzaamheden plaats in De Balij. In het bos worden populieren geoogst om ruimte te maken voor andere soorten. In het speelbos verdwijnen essen omdat die zijn verzwakt door de essentaksterfte. Van de ruimte die er ontstaat, profiteren soorten als bijvoorbeeld kers, eik en wilg. Op deze manier zorgen we ervoor dat het bos veilig én gezond blijft. Bos blijft bos.

Het bos is van te voren zorgvuldig door boswachters geïnventariseerd op nesten, mierenhopen en bomen met nestholtes volgens de regels van Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer. Ook tijdens de houtoogst wordt hierop gelet.

Houtoogst Balij

Met pijlen is aangegeven welke rij bomen geoogst moet worden.

Veilig en gezond bos
De populieren zijn op leeftijd en maken ruimte voor andere soorten zoals bijvoorbeeld kers. Hierdoor ontstaat een meer gevarieerd bos. In het speelbos verdwijnen de essen, die zijn aangetast door de essentaksterfte. De ziekte heeft de bomen verzwakt waardoor deze voor onveilige situaties kunnen zorgen. Soorten als eik, wilg en hazelaar profiteren van de open ruimte die ontstaat. Wanneer over circa een jaar blijkt dat deze soorten zich onvoldoende ontwikkelen, plant Staatsbosbeheer op de open plekken nieuwe bomen. Gelijktijdig met de boswerkzaamheden worden bomen opgeruimd die vorig jaar tijdens de storm zijn beschadigd. Staande dode bomen blijven staan omdat deze van belang zijn voor vele dieren en planten. Om dezelfde reden blijven ook enkele boomstammen in het bos achter.

Houtoogst Balij bomen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De aangetaste essen in het speelbos worden verwijderd

Bos blijf toegankelijk
De werkzaamheden duren naar verwachting tot eind oktober. Tijdens de werkzaamheden blijft het bos toegankelijk. Het speelbos en sommige paden kunnen tijdelijk zijn afgesloten. Werkzaamheden zijn in het bos altijd aangegeven met bordjes zodat bezoekers niet verrast worden door de machines. Houtoogstmachines en vrachtwagens kunnen de paden beschadigen en minder goed begaanbaar maken. De paden worden na de houtoogst zo snel mogelijk hersteld. Staatsbosbeheer oogst in deze periode omdat het in de herfst en winter te nat is in het bos. Dan is het risico op beschadiging van de bodem en paden vele malen groter.

Hollands hout
De Balij is een multifunctioneel bos; alles komt er samen. Duurzame houtproductie is naast natuur, recreatie, landschap en cultuurhistorie één van de functies van het bos. Het hout van de omgezaagde bomen wordt, onder het label Hollands hout, gebruikt in bijvoorbeeld de bouw, voor papier of als biomassa. De opbrengsten van het hout komen ten goede aan de Nederlandse natuurgebieden.

reageren

geef een reactie

 • Nick
  23 oktober 2015 om 22:21

  Wat een slap gelul van staatsbosbeheer maar goed, het is een overheidsinstelling en dat zijn we dus wel gewend. Jammer dat ze een mooie plek als de balij laten vernietigen voor de houtproductie. Het geld is op mensen, en daarom moet dit mooie bos eraan. Het ziet er echt niet uit aan deze onzin is al te zien dat de nieuwe aanplant ook wel tegen zal vallen. Diep triest. Om nog maar niet te spreken over dat gedrocht van een reclamezuil van de gemeente zoetermeer, wat een treurnis allemaal. Verander de naam anders in Staatshoutbedrijf.

 • Rietveld
  20 oktober 2015 om 10:01

  Van een wernemer van Zweverink hoorde ik dat het nu alleen nog een kwestie is van hout opruimer en dan zijn ze klaar. Wat er achter blijft, is op sommige plekken een woesternij; ik heb van een wandelaar de term oorlogsgebied gehoord.
  Beheer van een bos houdt volgens veel van de regelmatige gebruikers van de Balij in, dat je een paar keer per jaar het bos inspecteert, dode bomen markeert evenals bomen die in de weg staan (bijvoorbeeld, omdat er hier en daar meer licht nodig is) en bomen die een gevaar opleveren voor wandelaars. Bomen, zeker populieren, hebben nu eenmaal een beperkte levensduur. Dat was de laatste jaren al te zien in de Balij, een bos dat ongeveer 20 jaar “oud” is. Daarom is het erg vreemd, dat van de strook langs het fietspad naasf de A12 slechts een klein stuk ontdaan is van de oude populieren, terwijl juist het deel naast de geluidswal veel zwakke bomen bevat. Deze vormen een groter gevaar voor fietsens en wandelaars dan de nu omgezaagde exemplaren. Meerdere bomen tussen “het pad achter de heuveltjes” en het ’s Gravenpad langs de A12 zijn zichtbaar zwak, ziek en misselijk. In dat gebied zijn ook enkele gaten gevallen door spontaan omgevallen bomen, waardoor de eerste de beste echte storm desastreuze gevolgen kan hebben. Heel vreemd dan van Zweverink te horen dat ze daar niets aan gaan doen. Blijkbaar is de Balij er meer voor het gewin dan voor de recreatie en de bijbehorende veiligheid van de recreant.

 • Rietveld
  7 oktober 2015 om 20:42

  Ondanks de mooie woorden van Staatsbosbeheer lijkt de manier van werken meer op Staatsbosvernietiging!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog