www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Grazers in het Bentwoud!

16 oktober 2015 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Van Boswachter Linda Groeneveld

De eerste twaalf koeien en een jonge stier lopen in het begrazingsgebied van het Bentwoud! De Friese runderen van de biologische melkveehouderij Van Swieten, kwamen afgelopen woensdag met de trekker naar het Bentwoud.

IMG_2016

IMG_2022

In alle rust liepen ze de wagen af en begonnen gelijk te grazen.

IMG_2028

Donderdag is ook een jonge stier gearriveerd. De Friese oude pinken en de jonge stier lopen hier tijdelijk. Het zijn runderen die ook bij de boer altijd buiten staan. Daar kan dit oude ras goed tegen.

Schotse Hooglanders

Eind november komen er ongeveer 6 Schotse Hooglanders bij. Deze jonge Hooglanders komen uit een grotere kudde van Staatsbosbeheer die nu in het Leidschendammerhout loopt.  De Friese koeien in het Bentwoud vangen de Hooglanders dan als het ware op en wijzen hen de weg. Zodra de Hooglanders hun draai gevonden hebben, worden de Friese runderen uit de wei gehaald. De Schotse Hooglanders gaan het gebied het hele jaar door begrazen.

Wandelaars blijven welkom

Het begrazingsgebied is omheind met een sloot en afgezet met schrikdraad. Wandelaars zijn nog steeds welkom in het begrazingsgebied. Honden mogen er niet in, ook niet aan de lijn. Dit in verband met de veiligheid, voor zowel  de runderen als voor de hondenbezitter en de hond.

Wandelaars worden door middel van borden gewaarschuwd om een afstand te houden van 25 meter. De runderen zien er heel aaibaar uit, maar houd u aan de regels. Voer ze niet en behoud een afstand van 25 meter.

IMG_2014

Waarom begrazing?

Op de plek waar nu de grazers staan, hebben we de afgelopen jaren gemaaid om het landschap open te houden. Nu nemen de grazers dat van de maaimachine over. De grazers beheren het gebied in feite voor ons. Ze zorgen ervoor dat het gebied niet helemaal dichtgroeit met bomen. Er ontstaat een half open gevarieerd landschap, met kale plekken, bloemrijke vegetatie, struiken en bomen. Het begrazingsgebied wordt  uiteindelijk nog 4 keer zo groot dan dat het nu is. De uitbreiding kan pas plaatsvinden als het gebied daarvoor gereed is. De bomen en struiken die op deze stukken grond net ingeplant zijn, of het komende plantseizoen ingeplant gaan worden, moeten de komende jaren eerst flink kunnen groeien. Zodra het stevige bosschages zijn (horsten noemen we dat) kunnen ook daar grazers het beheerwerk gaan verrichten. Dat duurt nog zeker nog 10 jaar.

Zorg voor het vee

De runderen, zowel de Friese als de Hooglanders, kunnen goed tegen de kou. Er is genoeg voedsel en water in het gebied, maar natuurlijk houdt Staatsbosbeheer en de boer dit goed in de gaten en indien nodig worden de dieren bijgevoerd. Naast de normale controle op het vee, worden de Schotse Hooglanders 1 maal per jaar gecontroleerd door de veearts.

reageren

geef een reactie

  • Highland cattle calf born, video | Dear Kitty. Some blog
    16 oktober 2015 om 11:08

    […] Highland cattle near Katwijk: here. In Rotterdam: here. In Bentwoud nature reserve: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog