www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Ruiters welkom in het Bentwoud!

26 april 2017 Boswachter Linda Groeneveld in Zuid-Holland
Ruiters in Bentwoud

Stappend door het gras

Wat vind ik dat een prachtig gezicht. Paarden in het Bentwoud. De ruiters hebben er lang op moeten wachten, maar nu zijn zij ook welkom in het Bentwoud. Een ruiterroute van 10 kilometer om heerlijk te stappen, draven en op sommige plekken te galopperen.

Opening

Op 12 april is de ruiterroute  in het Bentwoud officieel opengesteld, samen met de nieuwe fiets- en wandelpaden. Een feestelijk moment waarbij wethouder Kees van Velzen (Alphen aan den Rijn), Cees de Jong (Waddinxveen) en Wouter den Breems (Provincie Zuid-Holland) samen met de betrokkenen aanwezig waren.

Ruiters
Ruiters arriveren bij de opening

Een ruiterroute

Meteen na opening verkende de ruiters de verschillende paden waar zij mogen lopen. De route is aangegeven in het veld met houtenpalen met een witte kop en een hoefijzer. Buiten deze aangegeven route zijn ruiters niet welkom. De route loopt over schouwstroken, graspaden en betonpaden.  Daarom spreken we van een ruiterroute en niet van een ruiterpad (speciale zandstrook). Dat betekent dat de route in verband met de kleibodem, helaas niet het hele jaar door goed te berijden is. Bij nat weer zal het voor verschillende paarden niet begaanbaar zijn. Dat betekent gewoon even niet in het Bentwoud rijden, want op de wandel- en fietspaden zijn de ruiters niet welkom. De paarden maken de wandelpaden kapot en paardenpoep op het fietspad willen we niet.

De totstandkoming van de route

In het oorspronkelijke plan van het Bentwoud waren ruiterpaden voorzien. Door de bezuinigingen, een aantal jaar geleden, zijn deze paden echter uit het plan gehaald.  Het gebruikersplatform Bentwoud is altijd blijven benadrukken dat het belangrijk is om voorzieningen voor ruiters te realiseren. Zij hebben steeds aangegeven dat er genoeg ruimte is voor een dergelijke voorziening en dat er in de omgeving veel maneges en particulieren stallen zijn, die daar graag gebruik van willen maken. Gelukkig was er na de inrichting van de basisvoorzieningen geld over en heeft de Provincie in samenwerking met Staatsbosbeheer en de ruiters, de ruiterroute kunnen realiseren. Bij de aanleg hebben de vrijwilligers van Staatsbosbeheer een flinke bijdrage geleverd waarvoor wij hen zeer dankbaar zijn. Helemaal af is het nog niet. De aansluiting van het pad met de Manege Bentwoud en de Stal Yadoki moet nog gerealiseerd worden. Daar wordt nog aan gewerkt.

In de toekomst wellicht een ruiterpad

Graag willen Staatsbosbeheer en Provincie de ruiters de mogelijkheid geven om het hele jaar in het Bentwoud te lopen. Daarvoor is echter niet genoeg geld. De Provincie heeft wel geld om een deel van de route om te vormen tot een goed ruiterpad, maar geen geld voor het beheer.  In overleg met de verschillende maneges, stallen en particuliere ruiters rondom het Bentwoud, onderzoeken we de mogelijkheid om het onderhoud onder te brengen bij een particuliere stichting, waarin de ruiters zich verenigen.  Als dit gaat lukken, komt er in het Bentwoud een goed onderhouden ruiterpad .

En nu genieten

Voorlopig bieden we een ruiterroute en daar wordt enthousiast gebruik van gemaakt. Wethouders Kees van Velzen en Cees de Jong zijn enthousiast over de nieuwe paden, “We horen van onze inwoners dat de belevingswaarde van het Bentwoud hierdoor enorm is toegenomen. Dat is mooi.” Staatsbosbeheer wenst alle ruiters een mooie zomer met veel buitenritten. Geniet ervan!

 

 

reageren

geef een reactie

 • Jolanda de Vries
  26 maart 2018 om 11:14

  Hallo Linda,

  Ik wil met 2 vriendinnen met eigen paarden gebruik gaan maken van de ruiterroute. Wij komen vanuit Bodegraven en willen met 2 auto’s met trailers ergens parkeren en zou de ruiterroute betreden. Waar kunnen wij het beste onze combinaties parkeren?
  Ik heb begrepen dat het op sommige parkeerplaatsen vrij druk kan zijn waardoor je niet genoeg ruimte hebt om je combinatie te kunnen parkeren. Kun je ons adviseren?

  groeten Jolanda de Vries

  • Lene
   14 juli 2018 om 18:57

   Hallo,
   Ik ben ook geïnteresseerd waar ik het beste mijn paarden kan uit- en inladen. Ik kom met een paardenvrachtwagentje met 2 paarden.
   Ik hoor graag waar het beste kan, alvast bedankt! Gr Lene

 • Chantal
  26 januari 2018 om 09:46

  Zijn er al vooruitzichten op de ruiterpaden waar we het gehele jaar op mogen rijden? Er zou sprake zijn van een particuliere stichting oprichten, wat is hiervan de stand van zaken?

 • Patricia van der Zwan
  29 april 2017 om 19:15

  Hallo Linda,
  Ik reed vandaag met mijn shetlanders in het Bentwoud. Wij kwamen uw collega tegen. Zou u mij uit kunnen leggen waarom je wel onder de man in het Bentwoud mag en niet met de menwagen? Ik heb mijn menbewijs en met dat bewijs leer je ook netjes met de natuur en paden omgaan. Wij reden netjes op een graspad met hoefijzer aangegeven. Hij kon mij niet uitleggen waarom het niet mocht en verwees mij naar het fietspad. Echter mogen wij met aanspanningen niet op het fietspad rijden. Wij mogen alleen in grasbermen en op de autoweg.
  Wij menners snappen ook dat als het heeft geregend wij niet op gras kunnen rijden. Zou er niet evt een jaarkaart ofzo gekocht kunnen worden , als je je menbewijs hebt , om zo toch te kunnen mennen en met de kaart kunnen bijdragen aan het onderhoud aan de paden?
  Wat wij ook niet begrepen was , waarom uw collega gelijk foto’s van ons ging maken?
  met vriendelijke groet,
  Patricia van der Zwan

 • Martine Haak
  27 april 2017 om 00:20

  Hallo Linda,

  Lang geleden dat ik je gesproken heb.
  Inmiddels ben ik actief voor VVV Alphen ad Rijn. Bestaat er vanuit SBB een folder over het Bentwoud? Dan zou ik graag een aantal exemplaren ontvangen. Er is hier veel belangstelling voor het Bentwoud. Graag een reactie. Hartelijke groet, Martine

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog