www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Wij presenteren u… team Hof van Delfland!

23 november 2017 Boswachter Lieke Verhoeven in Zuid-Holland

Het Natuurbos bij de Balij, hier grazen Schotse Hooglanders om het gebied een beetje open te houden

Sinds enkele weken ben ik werkzaam als boswachter publiek binnen het team Hof van Delfland. Als eerste blog op deze weblog stel ik daarom graag mijzelf, het team Hof van Delfland én de mooie gebieden waar wij voor werken aan u voor.

Deze beheereenheid van Staatsbosbeheer is begin dit jaar ontstaan doordat Staatsbosbeheer zowel de beheertaken als het personeel van voormalig Groen Service Zuid-Holland (GZH) heeft overgenomen. De GZH beheerde veel gebieden in opdracht van het Recreatieschap Midden-Delfland. Momenteel is Staatsbosbeheer dus de beheerder van de vele mooie recreatiegebieden in Midden-Delfland, maar ook van enkele Staatsbosbeheer gebieden.

Ik werk sinds oktober 2016 bij Staatsbosbeheer. Vorig jaar ben ik begonnen als boswachter publiek in de Biesbosch en heb daarna de overstap gemaakt naar dit team. Ik woon zelf sinds kort in Delft, dus ik ben erg blij mij te kunnen inzetten voor de mooie gebieden die in de achtertuin van Delft en vele andere steden in dit drukke deel van ons land liggen.

Met mijn team werken we dagelijks aan het beheer en onderhoud in de gebieden, zijn we aanspreekpunt voor de omgeving bij vragen en klachten en organiseren we leuke bijeenkomsten en activiteiten.

Van links naar rechts, boven: Marius, René, Dennis, Ron, Jack en Kees. Onder: Lieke, Ruud, Eric, Nick, Marion en Michiel.

Gebieden in het Hof van Delfland

Ik zal u in een vogelvlucht meenemen door ons werkgebied, om een kleine indruk te geven wat u zoal kunt tegenkomen in onze gebieden!

Oeverbos, de Rietputten en het Volksbos
Het zuiden van onze beheereenheid wordt begrenst door het Oeverbos, de Rietputten en het Volksbos in Vlaardingen. In het Oeverbos is momenteel niet veel bos meer over, omdat er veel bomen weggehaald zijn in verband met een bodemsanering. Gelukkig is niet alles weggehaald, en is er nog een ‘mini-boulevard’ vanwaar je de schepen voorbij ziet varen over de Nieuwe Waterweg. De Rietputten is een walhalla voor vogelliefhebbers met baardmannetjes, blauwborsten en rietgorzen. Het Volksbos is in 1992 aangelegd door omwonenden, als protest tegen de plannen voor een afvalstort op deze plek. Inmiddels is het een mooi bos geworden, en gelukkig geen vuilnisbelt…

 

Krabbeplas en de Zuidbuurt
Iets verder naar het noorden tussen Maassluis en Vlaardingen vind je onder andere de Krabbeplas en de Zuidbuurt. In de zomer is het een drukte van jewelste bij de Krabbeplas, ook wel surfplas genoemd. Ooit gehoord van de Krabbeplasman? Deze man zou rond 1300 voor Christus daar hebben geleefd! Tijdens de ontwikkeling van de plas zijn resten van de man gevonden.

 

Foppenplas en Maaslandse bosje
Bij Maasland ligt de Foppenplas en het Maaslandse bosje. Bij de Foppenplas, midden in het veenweidegebied, ben je als waterrecreant aan het goede adres. Maar ook aan de fietsers en wandelaars is gedacht, zo kun je met Veerpontje ‘de Kwakel’ in de zomer de plas oversteken.

Veerpont de Kwakel

 

Zuidrand en Broekpolder
De gebieden die in het zuiden van Midden-Delfland liggen, van de Broekpolder tot aan de Poldervaart, noemen wij ook wel de Zuidrand. Bij de mountainbikers is de Broekpolder in Vlaardingen waarschijnlijk wel bekend terrein, want daar slingert een MTB route van 12 kilometer dwars door het gebied heen. Wat begon als een opslag van havenslib, is nu een prachtig natuurgebied geworden. Zonder de grote betrokkenheid van omwonenden hadden er nu waarschijnlijk huizen gestaan. Het enige huis dat er nu staat is het Vlaardings cultuurhuis, gelukkig maar. Veel enthousiaste vrijwilligers dragen dit gebied een warm hart toe.

Verder vinden we in de Zuidrand Speelpolder het Wijland. In deze polder bij Schiedam is een natuurspeeltuin waar kinderen lekker met water kunnen spelen. Verder is ook wel leuk om te weten dat veel van het onderhoud in de Zuidrand door agrarische natuurvereniging Vockestaert wordt gedaan.

 

Kraaiennest, de Kerkpolder, het Abtswoudse bos en het Ackerdijkse bos
Verder richting Delft vinden we het Kraaiennest, de Kerkpolder, het Abtswoudse bos en het Ackerdijkse bos. In het Abtswoudse bos vinden we ‘Moeder aarde’: een land art project gevormd van heuvels en begroeiing. Je moet er wat fantasie voor hebben, maar dan zie je daadwerkelijk een vrouwenlichaam in het landschap. In het Ackerdijkse bos staat ook een hoop kunst, afkomstig van het Art Center in Delft. Zeker de moeite waard om een keer doorheen te wandelen!

Een ‘been’ van Moeder Aarde in het Abtswoudse bos

 

Bieslandse bos en Balij
Ten slotte wordt onze beheereenheid begrenst door het Bieslandse Bos en de Balij, tussen Delft en Zoetermeer. Kinderen kunnen lekker vies worden op de slingerende paadjes door speelbos ‘de Biesbush’ in het Bieslandse Bos. Ook in de Balij is een speelbos waar kinderen op avontuur kunnen over spannende paden en obstakels, deze is ingericht met een ridder thema. Het Balijbos was in 1992 toneel van de Floriade, dat eens in de tien jaar in Nederland wordt gehouden. De geometrische vormen die je kunt zien op de kaart stammen af uit die tijd. Stadsboerderij de Balijhoeve ligt tegen het Balijbos aan en is dus een goed startpunt voor een bezoekje aan het speelbos.

Deze ridder houdt een oogje in het zeil in het speelbos van de Balij

 

Dit was het Hof van Delfland in vogelvlucht, maar natuurlijk is dit slechts een klein deel van wat er allemaal te zien en te beleven is! Op dit blog zal ik zo nu en dan meer vertellen over wat er bij ons in de gebieden gebeurt.

Dus wie weet tot snel, in het Hof van Delfland?

ps: Je kan ons ook volgen op verschillende social media kanalen, zoals op Facebook (StaatsbosbeheerHofvanDelfland), Instagram ( @Boswachter_Lieke, @Boswachter_Michiel), en Twitter ( @BoswachterLieke, @BoswachtMichiel).

reageren

geef een reactie

 • C. Van velzen
  2 augustus 2020 om 20:07

  Hallo lieke een vraagje ben je weleens op de foppenplas geweest……? Ik denk het niet want dan zou iets gaan doen aan het onderhoud in dit prachtige gebied. Een kleine 30 jaar geleden is dit gebied opgezet, altijd netjes onderhouden, door delfland. Maar sinds een jaar of 4 is dit gebied overgedragen aan Staatsbos(geen)beheer ! En in in die 4 jaar jaar is dit hele gebied gewoon veranderd in een oerwoud en dat is zeer zeker niet positief!!! Een grasmaaier langs de de plas en op de eilanden zou erg welkom zijn. Alvast bedankt van alle mensen die daar graag kwamen!

 • Arjan van der Zee
  2 december 2017 om 08:59

  Hoi Lieke, leuke blog. Veel plezier in dit nieuwe werkgebied. Hartelijke groet Arjan van der Zee

 • Karin
  23 november 2017 om 15:28

  Welkom Lieke en het team van Hof van Delfland!
  Ik kijk uit naar je blogs.
  Groet, Karin Hofker
  Inwoner van Zoetermeer en gebruiker van de Balij

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog