www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Haardhoutdag in het Bieslandse Bos

1 februari 2018 Boswachter Lieke Verhoeven in Zuid-Holland

Stammen essenhout liggen klaar voor de verkoop

De maand februari is traditiegetrouw haardhoutmaand bij Staatsbosbeheer. Hout wat de afgelopen maanden uit het bos is gehaald, wordt op verschillende plekken in het land verkocht. Zo ook in de beheereenheid Hof van Delfland! Zaterdag 10 februari organiseren we, in samenwerking met biologisch-dynamische boerderij Hoeve Biesland, een haardhoutdag met houthakkersfeest.

Op de haardhoutdag bij Hoeve Biesland wordt hout verkocht dat afkomstig is uit het Krekengebied van het Bieslandse Bos, voornamelijk essen. Veel essen zijn hier aangetast door de boomziekte essentaksterfte. Zieke bomen worden op verschillende locaties verwijderd in verband met de veiligheid, op tenminste een boomlengte afstand van de paden. Dit doen we om het risico op ongelukken door omvallende bomen op de paden zo klein mogelijk te maken.

Boswachter Marius aan het zagen in het krekengebied

Hulpboeren

Het idee voor een samenwerking met Hoeve Biesland kwam tot stand toen het geplande bosonderhoud in het Bieslandse bos, in het kader van essentaksterfte, in het najaar van 2017 niet door kon gaan vanwege slechte terreinomstandigheden. Grote machines lopen vast in de drassige bodem, handwerk is voorlopig de enige oplossing.

Een oplossing werd gevonden bij de hulpboeren van Hoeve Biesland. De hulpboeren zijn mensen die meehelpen op de boerderij, vanwege een beperking of omdat ze om een andere reden (nog) niet mee kunnen doen op de arbeidsmarkt. Ze helpen mee met het verzorgen van de dieren, werkzaamheden in de groentetuin en met het uitvoeren van natuurbeheer.

Voor de haardhoutdag hebben de boswachters van Staatsbosbeheer de bomen langs delen van het pad in het Krekengebied weggezaagd. De hulpboeren hebben het hout vervolgens uit de bosvakken gehaald. Eenmaal afgeleverd op de boerderij is een deel van het hout in kleinere handzame stukken gezaagd en gekloofd.

De samenwerking met Hoeve Biesland is niet nieuw; een deel van het maaisel dat gebruikt wordt in de stallen van de boerderij is afkomstig van graslanden in De Balij. Wel organiseren we voor het eerst samen de haardhoutdag. Wil je meer te weten komen over Hoeve Biesland? Kijk dan op: http://hoevebiesland.nl/.

Houthakkersfeest

Kom dus op 10 februari je voorraad haardhout aanvullen met lokaal hout uit de bossen van het Bieslandse Bos. Laat het hout voldoende drogen (optimaal is 2 jaar) en geniet in de winter van de warmte van haardhout van eigen bodem! Het hout wordt in verschillende groottes verkocht: als stammen van 2 meter, kleine stammetjes van 30 centimeter en gekloofd. De prijs varieert van €60,- tot €90,- per kuub. Van de opbrengst van deze haardhoutdag gaat per verkochte kuub € 5 naar Staatsbosbeheer, als bijdrage voor het planten van nieuwe bomen.

Naast de houtverkoop organiseert Hoeve Biesland ook een houthakkerfeest. Zo is er een ‘Green-Egg’ waar echte houthakkerssteaks mee worden bereid, kan je een lekker kopje koffie of thee drinken bij het vuur, of loop gewoon eens een rondje over de boerderij. Genoeg te beleven dus!

Alle details en praktische zaken zijn de vinden op de website van Staatsbosbeheer: https://www.staatsbosbeheer.nl/Activiteiten/bieslandse-bos/haardhoutdag-hof-van-delfland.

Stammen essenhout liggen klaar voor de verkoop
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog