www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

“Let me tell you about the Birds and the Bees…”

9 mei 2018 Boswachter Linda Groeneveld in Zuid-Holland

aardhommel

Dit liedje zit al dagen in mijn hoofd. Dat heeft vast te maken met de lente, maar zeker ook omdat de bijen in het Bentwoud mij bezig houden. Ik kwam laatst de bijenspecialist Menno Reemer tegen die bezig was met een telling voor het monitoringsonderzoek naar Bijen en Zweefvliegen in het Bentwoud. Met een netje, maar ook met twee vingers, vangt hij heel voorzichtig de bijen en brengt ze op naam. Prachtig, nooit geweten dat je bijen kunt vangen met twee vingers, zonder ze te beschadigen. Daarnaast ben ik bezig met een verzoek va een Imker voor het plaatsen van bijenkasten in het Bentwoud. En kreeg ik een telefoontje over de start van de Bijen fotowedstrijd, waarvan de winnaar bekend wordt gemaakt tijdens de Bentwoud Buitendag op 17 juni. Al die aandacht voor bijen in het Bentwoud vind ik hartstikke leuk!

Bestuivers zijn zo belangrijk!

Zowel voor de biodiversiteit als voor de voedselproductie van de mens. Het zijn belangrijke bestuivers. Het gaat dan zowel om de honingbij maar zeker ook om de minder bekende wilde bijen, waartoe ook hommels behoren en niet te vergeten de zweefvliegen. Zij zijn net als bijen belangrijke bestuivers.  De honingbij kent iedereen, ze leven in volken en worden gehouden door imkers in bijenkasten. De minder bekende wilde bijen worden niet gehouden, maar zorgen voor zichzelf. Er zijn wel 350 verschiullende soorten wilde bijen in Nederland. Zweefvliegen lijken qua uiterlijk soms wel op bijen, hommels en wespen. Ze kunnen mooi in de lucht blijven hangen als een helicopter. Ze steken alleen niet. Ook zij gaan van bloem tot bloem om nectar te verzamelen.

 

Zweefvlieg (Stadsreus)

Dat het niet goed gaat met de bestuivers is wellicht wel bekend. Dat heeft verschillende oorzaken. Een van de oorzaken is het tekort aan bloemerijk landschap. Op verschillende plekken worden maatregelen getroffen om hier wat aan te doen. Het project “Bijenlandschap” is een van deze initiatieven, dat binnen het samenwerkingsverband Groene Cirkels in Zuid Holland is opgestart. Het Bentwoud heeft een plek binnen dit project. In 2015 is een monitoringsonderzoek uitgevoerd, waarin het aantal soorten, de nestelgelegenheden en de bloemensoorten zijn onderzocht. In het Bentwoud zijn toen 38 verschillende soorten bijen en 35 verschilllende soorten zweefvliegen gevonden. Dat is volgens het onderzoek een flink aantal. Zeker leuk dat er een paar bijzondere soorten voorkomen (voor deze plek in het land).

Naast speciale maatregelen tijdens de aanleg, zoals het plaatsen van oude stronken in de jong aangeplante bosvakken, maar ook het zaaien van bepaalde plaatsen van een inheems wilde bloemen mengsel, is het nu belangrijk om een goed maaibeheer uit te voeren. Dit jaar zullen we iets anders maaien dan vorig jaar. We laten op meer plekken wat staan en zorgen voor verbindende bloemen stroken tussen maaigebieden. Zodat er veel verschillende soorten bloemen blijven bloeien en er nestelgelegenheden zijn.  Niet alles moet dicht groeien. Zandhoopjes, ruig terrein het helpt allemaal mee om de stand van de bijen gezond te houden. Ook daar houden we rekening mee.

Bentwoud honing?

De honingbij is geen wilde bij. Staatsbosbeheer is terughoudend in het plaatsen van bijenkasten in haar gebieden. Ze moeten geen concurrenten worden van de wilde bijen. Toch is het ook mooi als er echte Bentwoud honing zou zijn. Er is zeker ruimte, maar in beperkte mate. In overleg kijken we waar het kan en maken we afspraken met de imker. Zo onstaat er een prachtig streekproduct.

Honingbij

 

Fotowedstrijd en de Bentwoud Buitendag

En dan nu aan de slag met z’n allen: Doe mee met de Bijenlandschap-fotowedstrijd!

Net als vorig jaar organiseert “Groene Cirkel Bijenlandschap” een online fotowedstrijd. Vanaf 10 mei kun je je foto een maand lang indienen. Op 17 juni, tijdens de Bentwoud Buitendag, is de prijsuitreiking. Maak een foto van een bij of een hommel, of van een bijentuin of bijenlandschap waar jij van kunt genieten, en maak kans op mooie bijenprijzen. Meer informatie vindt je op:  http://www.bijenlandschap.nl/Nieuws/bijenlandschap-fotowedstrijd-2018-maak-mooiste-bijenfoto/http://www.bijenlandschap.nl/Nieuws/bijenlandschap-fotowedstrijd-2018-maak-mooiste-bijenfoto/

En wat betreft de Bentwoud Buitendag… Dat belooft een super leuke buitenmiddag te worden met tal van activiteiten voor jong en oud. Binnenkort meer informatie in de media en op dit Blog. Reserveer zondagmiddag 17 juni alvast in je agenda!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog