www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Kraaiennest neemt afscheid van populierenlaan

24 augustus 2020 Boswachter Lisa Wassenaar in Zuid-Holland

Populierenlaan langs het Klinckaertpad

Staatsbosbeheer start begin september 2020 met het verwijderen van de populierenlaan aan het Klinckaertpad. De populieren vormen in de huidige conditie, op de huidige locatie, een toenemend risico in combinatie met de hoge recreatiedruk op het gebied. De ingreep vormt een oplossing op lange termijn en sluit aan op de herinrichting van het gebied (afronding medio februari 2021). De verwachting is dat in april 2021 de werkzaamheden zijn afgerond. Het verwijderen van de populieren is in overleg met de Midden-Delfland vereniging, KNNV en Bomenstichting besloten.

De 186 populieren staan op een locatie waar ze, in hun huidige conditie, een toenemend risico vormen. Om tijdens stormen – en op lange termijn – veiligheidsrisico’s te voorkomen, is besloten om de ingreep nu uit te voeren.

 

Ter compensatie van de verwijderde populieren komen 340 laanbomen en 5500 stuks jonge aanplant terug. Bij elkaar opgeteld worden er meer bomen aangeplant dan weggehaald. Langs het Klinckaertpad wordt een fruitboomweide aangeplant. Dit zijn fruitbomen zoals appel, pruim en peer. In de lente levert dit een prachtig kleurenpalet aan bloesems op. Bij de noordelijke en oostelijke ingang van het gebied wordt een bomenkathedraal aangeplant. De aanplant zal bestaan uit onder andere kleurrijke suikeresdoorns, witte abelen en iepen. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in april 2021 afgerond.

 

Herinrichting

Het herinrichten van het Kraaiennest, en dan met name de zuidplas, is op initiatief van het Weidevogelpact Midden-Delfland. De plas, in eigendom bij Hoogheemraadschap van Delfland, wordt dit jaar geschikt gemaakt voor grutto’s en andere weidevogels. Medio februari 2021 kunnen de grutto’s verwelkomt worden in de vernieuwde ondiepe zuidplas.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog