www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

In het voetspoor van de boswachter door de Kattukse duinen

7 augustus 2018 Boswachter Mark Kras (Stad en Duin) in Zuid-Holland

De boswachters van Staatsbosbeheer hebben de allermooiste wandelingen van Nederland geselecteerd. Deze boswachterspaden zijn gratis te downloaden via www.staatsbosbeheer.nl/boswachterspaden. In totaal gaat het om 35 wandelingen kriskras door Nederland. En natuurlijk mag deze warme zomerdagen een boswachterspad door onze prachtige Hollandse Duinen niet ontbreken.

De titel verraadt het al. Dit boswachterspad “Kattukse duinroute en Duinroos” bevindt zich bij Katwijk aan Zee, in het Hollands Duin. Op deze wandelroute kruisen zowel natuur als cultuurhistorische sporen je pad. Beklim het hoogste duin, Vlaggenduin, en bewonder het uitzicht over het hele gebied. Mét koel zeebriesje, als je geluk hebt. Kom je in de schemeruren? Kijk dan uit naar reeën en vossen. Vanaf het Vlaggenduin kun je ze in de buurt van de vroegere schietbanen zien.

Het eten van zeedorpen

Wandelend tussen de open duinen loop je over de vroegere aardappelakkers en zie je de wallen liggen die de akkertjes scheiden. De oude akkerlandjes zijn vernoemd naar de boeren die er hun aardappeltjes teelden of hun vee lieten lopen. Zo heet Vriezewei naar Vries van der Marel en was Dorendel vernoemd naar de boer Schaddé van Doorn.

Een herkenbaar boswachterspad

Routepaal Boswachterspad

Dowload hier het Boswachterspad Kattukse duinroute en Duinroos. Het boswachterspad heeft een lengte van 8 kilometer. Het startpunt van de wandelroute is TOP Katwijk, Sportlaan 3 in Katwijk aan Zee. Aan het begin van het boswachterspad staat ook een paal met daarop het keurmerk, een blauwe voetstap, en een QR code en link waarmee de route gedownload kan worden.

 

Boswachterspaden in elk seizoen

Alle 35 boswachterspaden van Staatsbosbeheer lopen in een rondje van tenminste 5 kilometer en zijn samengesteld door de boswachter. Er zijn paden voor mensen die er even ‘tussenuit’ willen maar ook langere afstanden voor avonturiers. Het bijzondere aan de boswachterspaden is dat boswachters voor elk van de vier seizoenen de mooiste routes van dat seizoen selecteren.
Dus de wandelaar komt op het juiste moment op de meest bijzondere plekjes.

In Hollands Duin zijn nu 2 boswachterspaden. Benieuwd naar de andere? Zie https://www.staatsbosbeheer.nl/Routes/hollands-duin/boswachterspad-kachelduin-malote

De duinroos bloeit in het voorjaar en soms in augustus en oktober.

 

reageren

geef een reactie

 • Gemma Kras
  7 augustus 2018 om 08:44
  • Han Messie
   6 maart 2019 om 11:39

   NACHTELIJK DUIN

   Begeleid door verre, ruisende zeezang
   danst het duister met zachtzoute passen
   in het zanddal, waar droge gewassen,
   losjes wiegend, de grond houden als een tang.

   De taaie stengels zijn vol klein gedrang:
   kevers strijken neer, op zoek naar woongrassen.
   Zal nieuw tehuis de diertjes verrassen?
   Opeens staan ze stil, afwachtend en bang…

   Bij dit verhoopte verblijf verschijnen
   reusachtige koppen, dreigende tanden…
   Snel krakend klinken kauwende kaken!

   Loom, verzadigd rusten de konijnen
   tussen hun hechte, vertrouwde holwanden,
   die steeds adem van de branding smaken.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog