www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Winterwerk

21 januari 2022 Joël Haasnoot in Zuid-Holland

Ree in winterlandschap- foto Jonathan Leeuwis

Het is een grijze en kille winterdag. Een dag zoals vele anderen in deze tijd van het jaar. Het is stil in het duin, de vogels houden zich kalm en maken geen geluid. Een ree kijkt mij aan vanaf een duintop. Nadat hij mij uitgebreid heeft bekeken loopt hij weer rustig verder.

Een fietser fietst rustig voorbij, goed ingepakt tegen de kou. Er zijn vandaag weinig wandelaars op de been. Het strand is verlaten. Wat een tegenstelling met het zomerseizoen. Rust alom dus, of toch niet? Even verderop zie ik rijplaten over het pad liggen. Achter die rijplaten zijn graafmachines aan het werk. Maar wat doen die grote machines in de duinen?

Werk aan de winkel

Midden in Berkheide, het duingebied tussen Wassenaar en Katwijk, ligt Dichte Del. In deze duinvallei zijn de omstandigheden van nature vochtig. De ideale omstandigheden voor bijzondere planten als parnassia en diverse orchideeën. Er is alleen een probleempje. Deze vallei is dichtgegroeid met duindoorn. Deze struiken met de kenmerkende oranje bessen, groeien snel onder invloed van stikstof. Andere planten krijgen daardoor geen kans. De duindoorns in Dichte Del zijn daarom verwijderd. Omdat de duindoorn ook vanuit de wortel opnieuw uit kan lopen is het zand gezeefd en vrijgemaakt van wortelresten. De graafmachines zorgen er nu voor dat het zand weer gelijkmatig over de vallei wordt verspreid. Daarna mag de natuur het werk afmaken. Eerder zijn er in Berkheide op deze manier al prachtige, vochtige duinvalleien hersteld. Daar bloeien nu weer volop orchideeën, parnassia’s, kruisbladgentianen en nog veel meer. Mooi om te zien dat natuurherstel ook echt werkt.

Zeefmachine in bedrijf in Boswachterij Noordwijk- foto Joël Haasnoot

Een stuk verder naar het noorden, in Boswachterij Noordwijk, gebeurt deze winter ook van alles. Op diverse locaties worden exoten als rimpelroos en zwarte engbloem verwijderd. Ook deze planten woekeren sterk en zorgen ervoor dat er voor andere flora geen ruimte is. Ook zal op enkele locaties bosschage worden verwijderd om het open duin te herstellen. En dat is nog niet alles: in de boswachterij worden deze winter tal van voetpaden hersteld, waaronder het Norapad.

Om de veiligheid voor onze bezoekers tijdens de werkzaamheden te garanderen zullen op sommige locaties paden tijdelijk worden afgesloten. Dit zal in het gebied duidelijk worden aangegeven. Kijk voor meer informatie ook op www.staatsbosbeheer.nl/natuurherstelnoordwijk.

Handen uit de mouwen

Er gebeurd dus genoeg deze winter in het Hollands Duin. Alles met als doel om de natuurwaarde in het gebied te verhogen en het voor jou als bezoeker zo aangenaam mogelijk te maken.

Gelukkig worden wij daarbij geholpen door een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Zij werken bijvoorbeeld mee in het beheer (op de woensdagen) en geven rondleidingen in de bunkers (op woensdagen en zaterdagen). Heb jij ook zin om de handen uit de mouwen te steken voor de mooie natuurgebieden van het Hollands Duin? Of lijkt het je leuk om mensen rond te leiden in de bunkers? Je bent van harte welkom! Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden via  het e-mailadres van onze boswachters: hollandsduin@staatsbosbeheer.nl

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog