www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Natuur dichtbij de zuidrand van Delft

24 oktober 2018 Boswachter Lieke Verhoeven in Zuid-Holland

De meeste inwoners van Delft zijn wel bekend met de groengebieden in het noordoosten van Delft, met onder andere het Delftse Hout en het Bieslandse bos. Maar ik denk dat de groengebieden aan de zuidrand van de stad, met onder andere het Abtswoudse bos, bij veel minder mensen een belletje doet rinkelen. En dat terwijl het Abtswoudse bos, met aangrenzend in het oosten de Tanthof en in het westen het Ackerdijkse bos, de overgang vormt van stad naar het open veenweidegebied van Midden-Delfland. De natuur is hier echt heel dicht bij de stad. Zeker de moeite waard om wat meer aandacht te geven dus. En voor wie het gebied al vaak bezoekt, heb ik ook nog een speciale oproep aan het eind van deze blog…

Jong bos, rijke geschiedenis

Het Abtswoudse bos is nog een erg jong bos. Halverwege de jaren 1990 werd dit deel in de Lage Abtswoudse Polder nog gebruikt als weideland. Het gebied heeft ook een rijke geschiedenis. Zo zijn er in de omgeving resten gevonden van oude Romeinse boerderijen, en ontleent Abtswoude zijn naam aan de ontginners van het gebied, waaronder de Abdij van Egmond. Om verstedelijking aan de zuidrand van Delft tegen te gaan en om de inwoners genoeg natuur en recreatiemogelijkheden te bieden, is rond het jaar 2000 gestart met de aanleg van een nieuw stuk natuur. Het maakt ook deel uit van de Groenblauwe Slinger, een natuurlijke verbinding tussen de Vlietlanden en de Ackerdijkse plassen.

Het gebied wordt nu gekenmerkt door een afwisselend landschap van bos, moeras, ruigte, open grasvelden en water. Centraal door het gebied loopt een brede meanderende kreek met natuurvriendelijke oevers en brede rietkragen. Het Abtswoudse bos is 190 hectare groot, dat is wel 380 voetbalvelden!

Zoals bij veel jong aangelegde bossen het geval is, zien de bosvakken er ook hier niet altijd even natuurlijk uit. Het is de bedoeling dat delen van het bos zich spontaan gaan verjongen en delen mogen verruigen, zodat het gebied er natuurlijker uit gaat zien. Ook heeft het gebied tijd nodig om te kunnen groeien en ontwikkelen.

 

Hoe kom je er?

Het Abtswoudse bos is met zowel met de fiets als met het openbaar vervoer goed te bereiken. Als je met het openbaar vervoer komt vanaf Delft Centraal Station pak je bus 60 richting Delft Tanthof en stap je uit bij de Fuutlaan. Vanaf de Fuutlaan loop je in 5 minuten via de Buizerdlaan naar de rand van het bos. Aan het einde van de Buizerdlaan sla je linksaf de Willem Dreeslaan in, waar we onze wandeling beginnen bij het eerste pad aan de rechterkant. Ook kan je natuurlijk vanaf het station een OV-fiets huren.

De wandeling

Ik heb een rondje uitgestippeld waarin je een paar highlights van het Abtswoudse bos langsgaat, maar je kunt natuurlijk ook lekker zelf gaan struinen!

 

 

 1. We starten onze wandeling langs de grote kreek die door het gebied heen slingert. Deze kreek met brede rietkragen en natuurvriendelijke oevers biedt een fijne leefomgeving voor rietvogels.
 2. We komen aan bij kunstwerk Moeder Aarde. Dit is een landart project van kunstenares Edith Kieser, aangelegd tussen 2000 en 2003. De heuvels in het landschap stellen het lichaam van een vrouw voor. Je kunt via de ‘aderen’ over de benen en armen van Moeder Aarde lopen. De heuvels zijn aangeplant met besdragende struiken zoals de meidoorn, die nu prachtige dieprode bessen heeft. In het midden van het lichaam ligt een poel, of zoals mijn collega’s wel eens grappen, de natte navel van Moeder Aarde. Het hoofd is het hoogste punt van het kunstwerk, 5 meter boven maaiveld. Hier heb je een mooi uitzicht over een deel van de kreek. Beneden me zwemt een zwanenfamilie voorbij.
 3. Via een spannend padje tussen de hoge rietkragen door loop je over bruggetjes en vlonders, terwijl je overal om je heen vogels ziet wegschieten. Het riet kleurt prachtig geel zo in de herfstzon. Ook de wilgen kleuren mooi geel in het zonlicht, de herfst laat langzaam zijn kleuren zien.
 4. Door heel Midden-Delfland ligt een netwerk van fiets-, wandel-, skate-, en ruiterroutes. Voor ieder wat wils dus! Veel routes zijn te vinden op de website van Heerlijk Buiten.
 5. Aan de rand van het Abtswoudse bos staat een picknickset, waar je mooi uitzicht hebt over het veenweidegebied van Midden-Delfland. Een gebied dat aan alle kanten ingesloten wordt door de stad, maar wat gelukkig nu nog een open ruimte met ruimte voor natuur en landbouw is. In de verte, zo’n 3 kilometer verder, zie je de skylines van Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen. Ondanks dat de trein elke paar minuten langs raast tussen Delft en Rotterdam en met de A13 en A4 aan beide kanten, kan je toch je momentje van rust pakken hier midden in de Randstad. Voor me lopen wat koeien te grazen, boven me vliegt een groep aalscholvers. Verderop zie ik een zilverreiger in het weiland staan.
 6. In dit stukje van het bos is met advies van de KNNV een aantrekkelijkere biotoop voor vlinders gemaakt, door onder andere meer variatie in begroeiing aan te brengen en aangepast maaibeheer. De helft van de sloten wordt hier niet meer schoongehouden, deze ‘verlanden’ zogenaamd. Dit is een natuurlijk proces, de sloot groeit steeds voller waardoor er op een gegeven moment geen water meer doorheen kan en het weer land wordt. De andere helft wordt nog wel regelmatig schoongemaakt, zodat het water toch goed kan doorstromen. Een stukje verder zijn er ook twee poelen aangelegd.
 7. Aan de linkerkant van het fietspad ligt een plas waar altijd veel vogels zitten, in de winter zitten er veel eenden en ganzen. Daarachter ligt natuurcamping de Delflandhoeve. Hier kan je kano’s huren om een van de uitgezette kanoroutes te varen. Aan de rechterkant heeft het gebied de mogelijkheid om te verruigen, spontane verjonging van bomen krijgt hier een kans omdat het landschap nog vrij open is.

 1. Als je de hele route hebt gelopen ben je bijna 7 kilometer verder, en heb je misschien wel een nieuw stukje natuur ontdekt dicht bij de stad!

 

Ben je juist heel bekend in het gebied? Dan horen we graag je mening!

Op donderdag 25 oktober doet het bureau Urban Synergy in opdracht van Staatsbosbeheer onderzoek naar wat bezoekers vinden van het Abtswoudse Bos. Tussen 9:30 en 14:00 zitten de onderzoekers op het bruggetje van het Sint Maartensrechtpad (aan de oostkant van Abtswoude) aan een tafel klaar, om onder genot van een drankje en versnapering te horen waarom je dit gebied bezoekt en wat je goed of juist minder fraai vindt aan het gebied.

 

reageren

geef een reactie

 • Marjolein
  10 juli 2019 om 10:40

  Beste Lieke,

  Ik vind het een prachtig gebied en vaak ook heerlijk rustig! Ik mag hier graag met mijn hond wandelen. Maar een jaar geleden las ik ergens over rattenvallen aan de waterkant. Ik snap dat ze nodig zijn maar waar ik me zorgen over maak is dat als mijn hond in het water springt hij in 1 van die dingen blijft hangen. Mijn hond zwemt heel graag ?. Ik heb wel ergens een waarschuwingsbordje gezien. Maar hoe weet ik zeker waar ze (nog meer) zitten? En geldt zo’n bordje dan alleen voor die plek aan de oever of voor die hele waterkant/hoe ver loopt het door? Ik heb meerdere malen gebeld met het telno. van Muskusrattenbeheer dat op het bordje staat maar daar krijg ik niemand te pakken. Ik hoop dat je een antwoord hebt want ik mijd hierdoor dus die prachtige gebied sinds die tijd. Alvast bedankt voor de moeite!

 • Yvon Schultz
  21 november 2018 om 10:40

  Ik hou heel van de natuur en ook het Abwoudse Bos. Vanuit Delft kan je heerlijk wandelen richting Schiedam. Aan de rand van het park waren de velden altijd mooi gemaaid en dat gaf een prachtig beeld. Kinderen waren op deze velden aan het spelen en vele mensen legde hun kleedjes uit om te genieten. Sinds april 2018 is het een oerwoud. Waarom wordt het niet meer bijgehouden.

  • Boswachter Lieke Verhoeven
   22 november 2018 om 15:16

   Beste Yvon,
   Dank voor je reactie(s). Het klopt inderdaad dat we sinds dit jaar minder maaien dan voorheen. Reden hiervoor is dat we minder budget hebben voor onderhoud en beheer, en daarom soms noodgedwongen keuzes moeten maken en prioriteiten moeten stellen in de werkzaamheden die we (laten) uitvoeren. Ik begrijp dat je het jammer vind dat je hier niet meer terecht kan, onze excurses! Iets verder richting Moeder Aarde wordt nog wel gemaaid. Aan de andere kant, heeft het als voordeel dat dit ‘oerwoud’ wel beter is voor de biodiversiteit 🙂 Als je verder nog vragen hebt hoor ik dat graag, je kunt ook mailen naar HofvanDelfland@Staatsbosbeheer.nl. Groet, Lieke

  • Yvon Schultz
   24 november 2018 om 12:38

   Beste Lieke,

   Graag wil ik reageren op jouw reactie betreffende mijn item over de Randvelden Abtswoudse Bos.

   Het is heel jammer dat het budget afgelopen jaar het maaien van de grote velden niet heeft toegelaten, maar de economie is veel beter geworden.
   Onze regering suggereert dat, dus dat zal bij jullie ook wel zo zijn, lijkt mij.

   Wij houden van de natuur, maar de natuur moet niet de overhand krijgen in zijn geheel. Vele vreemde ziektes nemen nu de overhand, daar moet de mens ook over waken.
   Insecten, reptielen, onkruid en kleine zoogdieren nemen de overhand die de ziektes veroorzaken. In Tanthof Oost in Delft, direct liggende aan het Abtswoudse Bos heeft daar veel last van.
   Ratten, muizen, grasaren, brandnetels etc. nemen de overhand in de wijk.

   Het lijkt mij om dit voor het meest te voorkomen om de grasvelden die direct aan een woongebied liggen zoveel mogelijk te onderhouden om bijvoorbeeld te maaien, etc.

   Ook de kinderen, speciaal van de kleurenscholen in Tanthof-Oost die daar graag willen spelen met hun begeleidsters, kunnen daar niet meer terecht.
   Mensen met hun honden die daar ook aan het spelen zijn, kunnen niet meer terecht.
   Grote kinderen die aan het voetballen zijn, kunnen niet meer terecht.
   De oudjes die vaak op de bankjes zitten en daar van genieten, kunnen niet meer terecht.

   Dat de biodiversiteit voor jullie belangrijk is kan ik me wel voorstellen, maar het Abtswoudse Bos is zo groot, gun de mens ook wat.
   Wij proberen de kinderen buiten te laten spelen, veel te bewegen en niet achter de computer te gaan zitten, maar op deze wijze worden ze wel gedwongen.

   Dit zijn onder andere in korte zinnen wat er zo al speelt in deze omgeving als je de mensen spreekt, daarmee wil ik zeggen GUN DE MENS OOK WAT.

   Bekijk de situatie zoals het nu is en wat wij van jullie verlangen.

   Met vriendelijke groeten,

   Yvon Schultz

 • G Kras van Oijen
  24 oktober 2018 om 13:35

  dit verhaal maakt echt nieuwsgierig!!

  • Boswachter Lieke Verhoeven
   25 oktober 2018 om 08:10

   Goed om te lezen, je bent van harte welkom!

  • Loes Willebrand
   15 april 2019 om 21:08

   Beste Lieke Verhoeven,
   Nu was ik vanmorgen vroeg in het Abtswoudse bos op zoek naar het Oranjetipje en heb 1 mannetje gevonden.
   Maar waar ik zo pissig om ben dat ik vanmorgen ’n grote maaimachine en alle bloemen zijn weggemaaid, nu kan je zaden bestellen bij Natuurmonumenten, maar wat moet je ermee als alles wordt weggemaaid zo vroeg in het jaar. De paarden lopen niet op het paarden pad maar op het fietspad die vol ligt met paarden stront en als je niet uit kijkt om de stront te ontwijken heb je zo ’n ongeluk . Nu mijn vraag , is dat normaal dat alle bloemen zijn weggemaaid . Heb vorig jaar ook Staatsbosbeheer hierover gebeld, maar ja die lui op kantoor hebben geen verstaand van de natuur en wat er allemaal leeft en alles wordt kapot gemaakt zelfs vogelnesten zijn vorig jaar bij de bij de A 4 Veenweidepad weggemaaid .

  • Yvon Schultz
   27 mei 2020 om 15:48

   Nu zijn we 2 jaar verder en daar is nog niets gebeurd. Geld is er genoeg, dat is het probleem niet. Heerlijk om in het ziekenhuis te belanden dank zij het Abtswoudse Bos om mijn enkel daar op 3 plaatsen te breken. Ook mijn jonge hond heeft 1 oog verloren door een grasaar. ’s Nachts lopen de hazen in de wijk en ook heb ik onthoofden ratten gezien. WAAR ZIJN WE NU MEE BEZIG.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog