www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Boa in het Hoge Bergse Bos; het kloppende hart van de buitensport in de Rottemeren

15 maart 2019 Dick in Zuid-Holland

Vandaag een gastblog van mijn collega Bert de Zeeuw boswachter met voornamelijk boa werkzaamheden. Met meer dan 22 jaar ervaring in de Rottemeren kent hij alle in en outs van het gebied. Sinds jaar en dag houdt hij toezicht op uw veiligheid en die van anderen.

In het Hoge Bergse Bos komen veel verschillende buitensporten samen in dit gebied van de Rottemeren. Sporten zoals kanoën, hardlopen, rolskien, mountainbiken, survivallen en klimmen vinden hier hun weg. Het vertrekpunt is vaak Outdoor-Valley aan de Hoeksekade in Bergschenhoek waar het een komen en gaan is van mensen. Naast sportclubs zijn er ook steeds meer vrije sportbeoefenaars uit de directe omgeving die het gebied weten te vinden. De Rottemeren betekend dat er voor iedereen qua sport veel mogelijkheden zijn. Dit vraagt van ons allen een bepaald gedrag.

Uitkijkpunt Lührs

Want er zijn natuurlijk ook mensen die komen om van de rust en de natuur te genieten. Het schitterende uitkijkpunt Lührs is daar een mooi voorbeeld van. Vanaf grote hoogte kun je het gehele gebied overzien om daarna ditzelfde gebied op de grond te ontdekken. Zo is De Wiebertjes, dat eens een kunstwerk was, nu zichtbaar als natuur- en broedgebied.

Wandelaars en kanoër in het Hoge Bergse Bos

Samen het gebied heel houden

Veel verschillende bezoekers dus in de Rottemeren met ieder zijn eigen activiteiten, wensen en beleving. Het betekend dat dit van ons allen om enkele regels vraagt. Met regels proberen we het gebied ook schoon, heel en veilig te houden voor iedere gebruiker. Voor mountainbikers is er de niet onaangename regel dat zij gebruikmaken van het 7 km lange mountainbikeparcours. Zelf onderhouden de mountainbikers het MTB parcours op vrijwillige basis. Zo kunnen ze elkaar aanspreken op ongewenst gedrag, is er doorgaans een oogje in het zeil en blijft het gebied heel.

Mountainbiker in het Hoge Bergse Bos

Schade, klachten en tips
Nu zie ik nog wel eens wildpaden ontstaan op natuurstroken, in bosvakken of over gazons waardoor onherstelbare schade ontstaat aan het gebied. Dit laatste is niet alleen zonde van het mooie gebied maar levert ook regelmatig klachten op van bijvoorbeeld wandelaars, ruiters en pure  natuurliefhebbers. Buiten het MTB parcours is het fietsen met een mountainbike in de Rottemeren alleen toegestaan op de verplichte fietspaden die zijn aangeduid met blauwe borden en op de onverplichte fietspaden waar geen gemotoriseerd verkeer mag komen. Ruiters dienen weer alleen te rijden op de ruiterpaden. Als die er niet is, rijd je in de berm van de rijbaan. Het zijn verkeersregels waar iedereen zich aan moet houden en dat is wat we natuurlijk allemaal graag zien.

Beschermen, beleven en benutten
Bij Staatsbosbeheer staan we voor beschermen, beleven en benutten. Als boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) proberen we de gebieden van de Rottemeren ook te beschermen door op regels te handhaven.   Tegelijkertijd benutten we het gebied door voorzieningen aan te leggen en deze te onderhouden. Dit samen zorgt voor een veelzijdige beleving van het prachtige Rottemeren. Wat wil een mens eigenlijk nog meer.

Als u mij of een van mijn collega’s in het gebied ziet stel gerust een vraag. Ook als het om iets anders gaat dan regels. We staan u graag te woord. Via deze blog kan natuurlijk ook.

Bert de Zeeuw
Boswachter boa

reageren

geef een reactie

 • Loes
  27 maart 2021 om 16:21

  Wij komen regelmatig in het hoge of lage bergsche bos, joggend (of fietsend of wandelend) vanuit bleiswijk. Zo ook vanochtend. Waar we bij het ridderzwampad een flinke groep hardlopers/sporters tegen kwamen. Toen ik vroeg of ze in ieder geval aan hun kant van de weg wilden blijven zodat ik als tegenligger op 1.5 m kon passeren werd daar honend op gereageerd. Waren zeker geen 27-minners. En is ook niet de eerste keer dat we daar flinke groepen zien. Paar maanden geleden hadden we zelfs besloten er op za.morgen niet meer te komen vanwege de drukte. Maar voor de afwisseling doe je het na een tijd toch weer. Is daar helemaal geen toezicht op kunnen die groepen gewoon hun gang gaan zonder redelijke kans op een boete….? (wij zouden ook wel met onze groep willen lopen maar dat mag nou eenmaal niet een dus ligt dat al maanden stil)

 • CAJ Brandwijk
  15 augustus 2019 om 15:41

  Wij wandelen regelmatig in het Bergse Bos thv de Manege en het Lake House.
  Tijdens het wandelen zien wij regelmatig hopen paarden stront liggen op het voetpad en komen ook paarden met begeleider tegen .
  Mag een paard met begeleider op de voet-fietspaden lopen met het risico van een hoop stront?

  • Loes
   27 maart 2021 om 16:22

   Is mijn vraag ook! Waarom wordt niet gehandhaafd dat paarden op het paardenpad blijven en iig geen hopen stront op wandel- en fietspaden achterlaten…

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog