www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Spelregels in de Rottemeren

17 december 2021 Dick in Zuid-Holland

Steeds meer mensen ontdekken de Rottemeren als plek om lekker te recreëren in een natuurlijke omgeving. Want het wordt steeds duidelijker, buiten bezig zijn in het groen is goed voor de mentale en fysieke conditie. We zien sinds corona de behoefte om er op uit te trekken in de natuur duidelijk terug in de toename van bezoekers in het gebied. Zeker op mooie dagen en in het weekend kan het bijzonder druk zijn. Wandelaars, (race) fietsers, mensen die hun hond uitlaten, hardlopers, natuurvorsers, mountainbikers, ruiters, vissers en allerlei verschillende watersporters kruisen elkaars wegen. Helaas leidt dat in sommige gevallen ook wel eens tot conflicten. De afgelopen jaren zijn er dan ook door het Recreatieschap Rottemeren en Staatsbosbeheer initiatieven ontplooid om die irritaties te verminderen.

Zoals bijvoorbeeld  de “Snelle Rotte”, waarbij een speciaal parcours voor race fietsers, voorkomt dat snelle en minder snelle recreanten elkaar teveel tegenkomen en hinderen. Of neem de flyer van “De Rotte plezier rivier voor iedereen” waarin de regels voor het varen en aanleggen weer eens onder de aandacht werden gebracht. Daar is nu ook landelijk, vanuit de belangrijkste terrein beherende organisaties en verschillende sportfederaties de “Buitencode” bijgekomen. Met daarin een vijftal regels om te zorgen dat verschillende sporters een gebied kunnen delen zonder elkaar te ergeren.

Snelle Rotte

De WielerRotte is een alternatieve route voor wielrenners waar zij lekker (hard) kunnen fietsen, zonder tot overlast te zijn van de bewoners van de Rottekaden of andere recreanten.

De WielerRotte loopt van de Molenlaan tot de A12 over de fietspaden langs de Rottebandreef, de Kooilaan en door de Bleiswijkse Fles.

De WielerRotte is te herkennen aan groene markeringen op de weg in de vorm van een racefietser. Informatieborden verzoeken de wielrenners om deze route te volgen en markeringen met spelende kinderen wijzen de wielrenners er op dat ze op de verkeerde route zitten.

De Rotte plezier rivier voor iedereen

Ieder geniet op zijn eigen manier van de Rotte. Dat is mooi, maar blijkt helaas soms niet vanzelfsprekend. Het gebied is groot, maar wij delen het met velen. Daarom willen we ervoor zorgen dat het leuk blijft voor iedereen. En voor de natuur. De regels, voor varen en aanleggen, zijn er niet voor niets en ze zijn vastgelegd in verordeningen en het binnenvaartpolitiereglement.

De regels in het kort;

 • Goed stuurmanschap.
  • Vaar rustig max 6 km/u.
  • Geef uw koers duidelijk aan.
  • Houd afstand.
 • Max drie dagen aan een openbare steiger.
 • Laat geen afval achter.
 • Gedraag je fatsoenlijk en met respect voor de omgeving.

Buitencode

Fietsend, wandelend, vissend, hardlopend, mountainbikend of te paard. Iedereen geniet op z’n eigen manier van de ogeving. Om elkaar de ruimte te geven en de natuur te beschermen, is er de Buitencode. Als iedereen de code respecteert, kunnen we allemaal blijven genieten van de natuur. Ruimte voor elkaar, sportief gebaar. De Buitencode bestaat uit 5 simpele regels:

 • Respecteer de natuur: maak geen lawaai en neem je afval mee.
 • Houd je aan de toegangsregels: check de toegangsborden en blijf op de voor jou bestemde paden.
 • Geef elkaar de ruimte: maak plaats voor een ander en minder vaart bij drukte.
 • Wees vriendelijk: groet elkaar vriendelijk en heb begrip voor de natuurbeleving van de ander.
 • Spreek elkaar aan: spreek een ander vriendelijk en respectvol aan op zijn of haar gedrag.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog