www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Welkom in Kandelaarhoek

1 februari 2022 Boswachter Lisa Wassenaar in Zuid-Holland

In de reeks 'Welkom in...' komt elke eerst dag van de maand een blog online over een van de gebieden in Midden-Delfland, Buytenhout of de Zuidpolder. Doe inspiratie op en ontdek ook de minder bekende gebieden in Hof van Delfland.

Gelegen in Midden-Delfland, ten noorden van Schiedam, ligt de Kandelaarhoek. Het gebied, ongeveer 55 hectare groot, is een mooi voorbeeld van een typisch Midden-Delfland gebied. Terwijl je je waant in een stukje natuur, wordt je na elke bocht verrast door uitzicht op een boerderij, het treinspoor of een elektriciteitsmast. Lelijk? Nee, absoluut niet! Kandelaarhoek laat zien hoe je dichtbij de stad toch in de natuur kan zijn. Vanaf Schiedam Centrum ben je binnen een kwartier, op de fiets, in het gebied.

Kaart kandelaarhoek

Aankomst

Langs de Kandelaarhoek zijn een drietal parkeerplaatsen te vinden (klik hier). Er is voldoende ruimte om de auto te parkeren of je fiets neer te zetten. Vanaf de parkeerplaats loop je het wandelpad op en wordt je omringd door de warme kleur van riet. Medio april heb je kans dat je de Snor hoort tussen het riet, een klein bruin vogeltje die een relatief monotoon geluid produceert.

Het pad neemt je al slingerend mee door het gebied. Na elke bocht wil je eigenlijk even stil staan om het nieuwe uitzicht in je op te nemen. Het is bijzonder hoe een relatief klein gebied zo gevarieerd kan zijn. Een aanrader is om in de winter stevige schoenen aan te doen. Het gebied is overwegend modderig en nat. Logisch, want ooit lag het landschap hoger. Door veenontginning, vanaf waarschijnlijk de elfde eeuw, is het landschap een stukje lager geworden. De sporen van de ontginning zie je terug in rechte verkavelingen, paden en sloten. De sloten werden gegraven om het veen te ontwateren en de paden om turf af te voeren.

Het gebied is wandelend te ontdekken. Kies er voor om een gedeelte van het wandelpad op te nemen in je wandeling lang de knooppunten.

Deel je ervaring!

En… nieuwsgierig geworden? Trek een paar goede schoenen aan en ga op pad! De sporen van de naderende lente worden steeds meer zichtbaar. Bonte spechten die paartjes vormen en de hazelaar en speenkruid die langzaamaan in bloei komen.

Hoe heb jij dit gebied ervaren? Deel je ervaring, mooie foto’s, tips en trics via de hashtag #staatsbosbeheerhofvandelfland of tag ons op Facebook of Instagram.

Werkzaamheden 2022

In juli/augustus 2022 starten de boswerkzaamheden in de gebieden Poldervaart, Holierhoek, Woudhoek en de Kandelaarhoek. Tijdens de werkzaamheden worden de rood gemarkeerde bomen weggehaald; dit zal een aantal weken in beslag nemen. Na afloop van de werkzaamheden worden daaropvolgend plantseizoen bomen en struiken terug geplant; bos blijft hierdoor bos. Bij het terugplanten wordt rekening gehouden met een gevarieerd aantal soorten bomen en struiken, die bijdragen aan de duurzaamheid en biodiversiteit van het bos.

Lees hier het persbericht over de voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd in 2021. Medio juni wordt er een nieuw persbericht gepubliceerd met meer informatie over de werkzaamheden. Blijf op de hoogte door je aan te melden voor onze maillijst via hofvandelfland@staatsbosbeheer.nl met in het onderwerp “maillijst Zuidrand”.  Zodra wij een bericht beschikbaar hebben over de Holierhoek, Woudhoek, Kandelaarhoek of Poldervaart ontvang je een mail.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog