www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Meeuwenperikelen

25 augustus 2013 Boswachter Karel Leeftink in Aan Zee

Meeuwen, who cares, zegt u misschien? Daar zijn er zoveel van, om daar nu aandacht aan te besteden:-(. Agressieve en onsympathieke jongens, waarvan er veel te veel zijn!, dat is zo”n beetje het beeld. Jaren lang ging het hen voor de wind, die zilver- en mantelmeeuwen. Brutaal als ze zijn, wisten ze overal wel voedsel te vinden. Maar tijden veranderen: Het gaat absoluut niet goed met de meeuwen. De eertijds grote kolonies leveren op heel wat plaatsen nog nauwelijks jongen op. En zonder jeugd geen toekomst. Een deel van de verklaring zit hem waarschijnlijk in een verminderd aanbod aan voedsel. Vrijwel alle vuilnisbelten – vroeger wegrestaurants van duizenden meeuwen – zijn afgedekt en als voedselbron verdwenen. En ook de hoeveelheden visafval van de zeevisserij zijn enorm afgenomen. Sterker, het is vanaf volgend jaar verboden bijvangsten overboord te zetten. Overigens is de Kleine Mantelmeeuw door vormgeving en gewicht veel behendiger en efficiënter in het verschalken van dat afval dan de wat loggere zilvermeeuw. Hoe dan ook, volwassen meeuwen weten nog wel genoeg voedsel bijeen te scharrelen, maar voor de opgroeiende jongen blijft er (te) weinig over. Misschien zijn er ook nog andere factoren, die en rol spelen bij de achteruitgang van de Zilver- en Kleine Mantelmeeuw, wie weet? Overigens, zullen we meeuwen in het straatbeeld voorlopig niet hoeven te missen: Volwassen meeuwen worden al gauw 20-30 jaar oud.

Zilver- en kleine mantelmeeuwen (foto: Jaco Walhout)
Zilver- en kleine mantelmeeuwen (foto: Jaco Walhout)

kleine mantel1 (2)

reageren

geef een reactie

  • Sylvia Musch
    25 augustus 2013 om 09:07

    Leuk om te weten, hoewel het op zich natuurlijk wel jammer is. Daar sta je niet bij stil als je ze ziet. Prachtige vogels!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog