www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Voorjaar op de Slikken van Flakkee

31 mei 2016 Boswachter Ilona Noorlander in Aan Zee

Volgens mij hebben veel mensen er elk jaar weer zin in: het voorjaar! Elk jaargetijde heeft zijn eigen charmes en hoe leuk ik alle jaargetijden ook vind, de lente schept ieder jaar toch weer de meeste verwachtingen.

Voorjaar in volle gang
In maart kwam het voorjaar al op gang op de Slikken van Flakkee met de eerste kalfjes die geboren werden. De veldleeuwerik en andere weidevogels vrolijkte langzaamaan de bruine dorre vlaktes weer op met hun gezang. Het was alleen nog wachten op de omslag naar die frisse groene gloed op de vlakte en de eerste bloeiende planten.

Slikken van Flakkee voorjaar Grote verschillen in vegetatie op de Slikken van Flakkee – Foto: Ilona Noorlander

Dynamiek door struiken
Wat later dan anders is de vlakte nu weer echt groen van kleur. Binnendijks of meer in de beschutte delen gaat dit proces veel sneller omdat de temperatuur daar net een paar graden hoger ligt. De Slikken van Flakkee zijn ’s winters vrij nat en een gure wind trekt erover vanaf het Grevelingenmeer. Je kunt nu goed zien hoe groot het contrast op nog geen 50 meter afstand kan zijn. Wat een beetje beschutting van wat struiken kan doen is bijzonder om te zien. Aan het pad richting het strandje kun je de eerste rietorchissen en grote ratelaar al schitterend zien bloeien.

Open landschap dankzij begrazing
Enkele tientallen meters verderop, op de ‘Serengeti van Flakkee’, loopt de natuur een paar weken achter. De Serengeti, oftewel Slikken van Flakkee Zuid wordt jaarrond begraasd door kuddes heckrunderen en fjordenpaarden en laat daardoor een groot open landschap zien. Ideaal terrein voor weidevogels en ook voor vele planten, waaronder verscheidene zeldzame soorten. De wind heeft vrij spel over deze vlakte. De plantjes houden zich iets langer verborgen dan hun soortgenoten die hun stekje achter de struiken hebben gevonden.

Geduld
Nog een paar weekjes, dan staat de gehele ‘Serengeti van Flakkee’ weer in bloei dankzij bijzondere soorten als de grote ratelaar, rietorchis, kattedoorn, duizendguldenkruid, bitterling en heelblaadje. Later komen de moeraswespenorchis en velden vol parnassia er ook nog bij. Niet gek, dat we zo blij worden wanneer het voorjaar zich weer aandient!

~ Boswachter Ilona

reageren

geef een reactie

 • Voorjaar op de Slikken van Flakkee – Beveland Nieuws
  2 juni 2016 om 01:11

  […] Dit bericht werd geplaatst in Boswachter Ilona en getagged met begrazing, bitterling, Boswachter, duizendguldenkruid, fjorden, Grevelingen, heckrund, heelblaadje, kattehdoorn, moeraswespenorchis, parnassia, ratelaar, rietorchis, Slikken van Flakkee, Staatsbosbeheer. Maak dit favoriet permalink. […]

 • Voorjaar op de Slikken van Flakkee – BXRadio.nl
  31 mei 2016 om 12:33

  […] Volgens mij hebben veel mensen er elk jaar weer zin in: het voorjaar! Elk jaargetijde heeft zijn eigen charmes en hoe leuk ik alle jaargetijden ook vind, de lente schept ieder jaar toch weer de meeste verwachtingen. Voorjaar in volle … Lees verder → […]

 • Addie Rozemond
  31 mei 2016 om 09:56

  Wat is het toch prachtig de natuur hier. Ik ben en houd van de natuur, ik heb respect voor de natuur ook voor wat er leeft.
  Ik word boos als ik kijk hoe veel dieren worden afgeschoten onder het mom, het zijn er te veel.
  Het evenwicht moet in evenwicht blijven, dan begrijp ik nog steeds niet dat er nog geen Edel herten zijn geholpen gecastreerd, of geësthetiseerd. dan heb je kans dat er minder edel herten worden geboren, dan hoef men ook niet deze prachtige dieren neer te knallen.

  • staatsbosbeheerzeeland
   31 mei 2016 om 10:29

   Wat fijn dat je zo geniet van de natuur, Addie! Het is altijd lastig om te zien dat er dieren geschoten worden, maar castreren is helaas geen optie. Edelherten zijn wilde dieren, je kunt ze niet vangen om vervolgens te castreren. Herten en reeën zijn erg stressgevoelig, het zou de dieren veel stress opleveren, hieraan kunnen ze dood gaan. Op de Slikken van Flakkee leven geen dam- of edelherten, wel reeën. Een ontmoeting met een ree is altijd weer een prachtige beleving. Ik hoop dat je nog veel zult genieten van de natuur in ons land!

   Groetjes,
   Boswachter Wendy

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog