www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Werkzaamheden in de Meeuwenduinen

11 januari 2017 Wendy in Aan Zee
Duinen Kop van Schouwen in 1927

Duinen Kop van Schouwen in 1927

De komende maanden voeren we werkzaamheden uit op Schouwen-Duiveland met als doel het oorspronkelijke open duinlandschap te herstellen en de daarbij kenmerkende soorten als veldkrekel, levendbarende hagedis, parelmoervlinder en vele vogels weer ruimte te geven. In de duinen worden struiken en grassen verwijderd en op verschillende plekken wordt een deel van de bovenste grondlaag afgegraven.

De overmaat van stikstof in de lucht heeft er de afgelopen decennia voor gezorgd dat een teveel aan voedingsstoffen in de natuur terecht is gekomen. De overdaad aan stikstof wordt veroorzaakt door onder andere industrie, landbouw en auto’s en maakt de bodem rijker met als gevolg dat soorten als braam en grassen harder groeien. De voor het open duingebied kenmerkende planten, dier- en vogelsoorten zijn hierdoor verdrongen. Om het bijzondere Zeeuwse duinlandschap voor toekomstige generaties te behouden, is herstel hard nodig.

Struiken verwijderen

In de Meeuwenduinen gaan we de Amerikaanse vogelkers en duindoorn verwijderen. De Amerikaanse vogelkers hoort hier van nature niet thuis. Duindoorn hoort hier wel, maar heeft zich de afgelopen jaren wel erg flink ontwikkeld. Dit komt vooral door de overdaad aan voedingsstoffen. Daarnaast hebben ook de lagere konijnenstand en de afname van de invloed van de wind hieraan bijgedragen. Door de struiken te verwijderen, ontstaat er weer een open en voedselarm landschap waarin de wind vrij spel heeft. Door de verplaatsing van zand ontstaat er een dynamisch landschap. Daar profiteren zowel planten, dieren als wij mensen van.

Plaggen

Aan de Adriaan van der Weijdeweg gaan we op diverse plekken plaggen. Hierbij wordt de bovenste voedselrijke grondlaag van circa 0,5 m afgegraven. Voorafgaand aan de graafwerkzaamheden laten we de uit de kluiten gewassen struiken verwijderen en wordt takhout versnipperd. De snippers worden als biomassa verwerkt. Resultaat zijn open duinen waar op plekken het grondwater weer regelmatig aan de oppervlakte kan komen. Soorten als parelmoervlinder en blauwvleugelsprinkhaan gaan hier zeker van profiteren.

Toegankelijkheid

Tijdens de werkzaamheden blijven de natuurgebieden normaal toegankelijk. De route en het uitkijkpunt in de Meeuwenduinen kunt u dus gewoon blijven gebruiken. Ook het pad op de Adriaan van der Weijdeweg blijft toegankelijk. Het vrachtverkeer dat naar en van de werklocaties rijdt, maakt gebruik van bestaande wegen waardoor fietsers en wandelaars geen hinder ondervinden. De werkzaamheden nemen waarschijnlijk tot voorjaar 2017 in beslag.

Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)

Het verwijderen van de overmaat aan stikstof uit de natuur en het herstellen van de effecten van de stikstofuitstoot in het landschap vindt plaats in opdracht van de provincie en vallen onder de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) van het Ministerie van Economische zaken. Provincie Zeeland is verantwoordelijk voor de uitvoering van de PAS Herstelmaatregelen. Door de PAS-maatregelen ontstaat ontwikkelruimte voor bedrijven om uit te breiden, én wordt tegelijkertijd de achteruitgang van de natuur gestopt. Voor meer informatie over de PAS kijk hier.

reageren

geef een reactie

 • Eric Adamse
  21 oktober 2017 om 21:34

  Oeps, dat was wel even schrikken, wat een kaalslag. Iedere herfstvakantie wandel ik vanuit Utrecht met m’n kids vanaf de Rotonde door bos en duin naar de vuurtoren en over het strand weer terug. Jeugdsentiment van de jaren zestig, toe we zelf als jochies alle bunkers verkenden. Het gebied is idd wel erg begroeid geraakt, als jullie klaar zijn moeten weer en wind het landschap maar weer mooi polijsten. Heel veel reeën en herten gespot, erg leuk. Wat zijn trouwens die donkere afzettingen die aan zee als een soort schijf uit de afkalvende duinrand heen steken?

 • Axel
  13 maart 2017 om 14:47

  Is er nog meer info te vinden, zoals een PDF met een kaartje en een beschrijving van de werkzaamheden? Lijkt me erg leuk om te bestuderen!

  • Boswachter Wendy Janse
   15 maart 2017 om 09:46

   Beste Axel,

   Kunt u een mailtje sturen met dit verzoek naar zeelandnoord@staatsbosbeheer.nl? Dan stuur ik wat meer informatie retour.

   Met vriendelijke groet,
   Wendy Janse

 • Henk de Vries
  25 februari 2017 om 17:13

  Het wordt prachtig open landschap, vanmiddag er even door gewandeld, uitzicht op de duinenrij is heel mooi.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog