www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Een reuze vogelnest in Ritthem

25 maart 2017 Boswachter Karel Leeftink in Aan Zee

Reuze vogelnest

Deze week opende gedeputeerde Carla Schönknecht een informatiepunt van Staatsbosbeheer in Ritthem. Het punt ligt op een bijzondere plek. Vanuit een ‘vogelnest’ is er een prachtig uitzicht over het natuurgebied voormalig Fort Zoutman.

Nauwelijks zichtbaar

Het heet Fort Zoutman. Na de Engelse invasie van 1809, door landjepik Napoleon gebouwd om Walcheren te “beschermen” tegen mogelijke nieuwe pogingen. Een aanvulling op het al eeuwenoude, nabijgelegen Fort Rammekens en het nog te bouwen Fort de Ruyter halverwege Vlissingen en Ritthem. Het was Fort Zoutman. Want weggespoeld tijdens de oorlog inundaties van Walcheren, rest niets dan de contouren van het fort in een kleed van riet en struiken, van bos en water. Niettemin de moeite waard, maar tot voor kort verscholen, nauwelijks zichtbaar. Door de bouw van een zgn. “vogelnest” – een windbeschut uitkijkplatform –  heb je in Ritthem nu prachtig zicht op het natuurgebied, op de eenden en futen, de rietlanden en waterpartijen. Nog een dag of wat en dan zal ook de bruine kiekendief daar weer acte de présence geven.

Zinsbegoocheling?

Het “vogelnest” vormt samen met de ietsje verderop aangebrachte informatiepanelen, vanwaar je  over de Westerschelde kijkt, het beleef- en informatiepunt Fort Zoutman, dat afgelopen woensdag door gedeputeerde Carla Schönknecht feestelijk geopend werd. Een mooi rustpunt in de druk gebruikte fietsroute, die langs het water Vlissingen met Fort Rammekens verbindt.
O ja, er gaan geruchten, dat er nog steeds Franse soldaten zouden rondwaren…. En toen ik vrijdagochtend nog even ter plaatse was, zag ik inderdaad een schim in het bos tegenover het “vogelnest”…. Of heb ik mijzelf maar iets wijs gemaakt?

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog