www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Nieuw leven op de Vroongronden

4 mei 2017 Boswachter Wendy Janse in Aan Zee
Veulens op de Vroongronden

Wollig zijn ze, de veulens van de shetlandpony’s op de Vroongronden. Er lopen inmiddels vijf van deze minipaardjes rond in het natuurgebied. Een heel ander zicht zijn de twee veulens van de exmoorpony’s met hun lange benen en verlegen karakter. Lente op de Vroongronden!

Fietspad midden in de natuur

De Vroongronden is het gebied tussen Renesse en Burgh-Haamstede, vlakbij het Gadrabos. Er loopt een prachtig fietspad door het gebied waar je midden door de natuur fietst. Regelmatig hoor ik hier leuke vogels zoals de boomleeuwerik, kievit en de veldleeuwerik. Soorten waarmee het landelijk niet goed gaat. Binnenkort kun je er zelfs de wielewaal weer horen! Als fietser zie en hoor je al dit moois niet als je flink doortrapt, maar de koeien en de paarden zijn niet te missen. Er lopen hier twee paardenrassen, shetlanders en exmoorpony’s, nu zelfs mét veulens! De merries van deze kuddes hebben inmiddels bij elkaar zeven veulens gekregen.

Neefje van het oerpaard

Begin 2015 is er een kudde van acht exmoorpony’s naar Schouwen-Duiveland gekomen. Mijn collega Alex en Hendrik houden de dieren nauwlettend in de gaten, zeker rond de veulentijd. Exmoorpony’s zijn bijzondere paarden, het ras behoort samen met przewalskipaard tot de laatste verwanten van wilde oerpony’s. Van oorsprong kwamen deze soorten voor in heel Noordwest-Europa, maar alleen in het zuidwesten van Engeland, in Exmoor, zijn de primitieve kenmerken niet volledig weggekruist. Het ras is uitstekend geschikt voor de Vroongronden, de soort is gehard en gedijt daarom prima in schrale terreinen.

Belangrijke functie

De paarden hebben in dit gebied een belangrijke functie. Samen met de koeien die er lopen zijn het de grasmaaiers van de Vroongronden. De paarden houden het natuurgebied niet alleen open, maar ze zorgen ook voor een hogere biodiversiteit. Bepaalde plantjes kunnen ontkiemen in de hoefsporen en vogels als kwikstaarten pikken insecten uit de poep. En het is ook gewoon een mooi zicht die paarden, zeker met veulens!

Shetlander veulen

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog