www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Stampende shetlanders helpen harlekijnorchidee in Dijkwater

12 mei 2017 Wendy in Aan Zee
Harlekijnorchidee Dijkwater

Een aantal weken terug ontdekten we de eerste bloeiende harlekijnorchidee van 2017 in Dijkwater. Inmiddels is Dijkwater verandert in een paarse zee van met bloeiende planten. Het gaat niet goed met de soort in Nederland, maar in Dijkwater gaat het juist steeds beter met de harlekijnorchidee door het werk van onze stampende shetlanders.

Zet je auto eens in de berm

De Weg door Dijkwater die dwars door het natuurgebied loopt is een belangrijke verbinding tussen Sirjansland en Dreischor. Automobilisten rijden hier vaak met flinke snelheid doorheen, het is immers een snelle doorsteek op veel routes. Hierbij een tip van de boswachter voor automobilisten: Zet je auto eens in de berm en kijk eens over het hek heen in deze tijd van het jaar. Duizenden harlekijnorchideeën zullen – figuurlijk- naar je zwaaien. Als je dan beseft dat een dergelijk aanzicht uniek is in Nederland, dan ben je ongetwijfeld trots op onze Zeeuwse natuur!

Harlekijn Dijkwater

Hoe dichterbij, hoe mooier

Dijkwater is zo geschikt voor de harlekijnorchidee dankzij de hoge grondwaterstand en de schrale en kalkrijke bodem. De orchidee is in Nederland met name langs de kustgebieden te vinden. Van het Waddengebied tot de Zeeuwse eilanden en enkele plekken in Zuid-Limburg. De bloem heeft variatie in kleuren van bijna wit tot roodpaars. Hoe beter je naar de plant kijkt hoe mooier hij wordt, het is werkelijk een beeldschoon plantje.

Stampende shetlanders

In Dijkwater Noord – de zijde die tegen de Grevelingen ligt – is de harlekijnorchideeënpopulatie met duizenden exemplaren al jaren enorm. Hier wordt gemaaid en het maaisel wordt afgevoerd om de bodem schraal te houden. Ook spelen shetlanderpony’s een belangrijke rol. Doordat ze het gebied ’s winters begrazen houden ze het open en trappen ze de bodem met hun hoeven een beetje open. Zo’n open plekje is weer een kans voor de orchidee om zich te kunnen vestigen en te ontkiemen.

Pony’s helpen harlekijnorchidee

Afgelopen winter is Dijkwater Zuid voor het eerst ook begraasd door de pony’s. Dit lijkt direct effect te hebben op de harlekijnen. Vorig jaar waren er zo’n 200 harlekijnorchideeën te vinden in dit deel van Dijkwater. Sinds de begrazing van afgelopen jaar zijn het er ruim 1.000! De pony’s zijn inmiddels verplaatst naar de Vroongronden, waar ze het gebied open houden en veulens krijgen.

Shetlanders Dijkwater

Kom kijken!

Vanaf de weg kun je de orchideeën al zien staan, maar wil je ze eens van dichtbij zien en je tussen de bloeiende massa begeven? Ga mee met één van onze deskundige gidsen tijdens een excursie! Je hebt ook kans op soorten als de rietorchis, moeraswespenorchis, bijenorchis, addertong en ratelaar.

  • zondag, 14 mei 2017 om 13:30 uur
  • donderdag, 25 mei 2017 om 19:30 uur
  • zondag, 4 jun 2017 om 13:30 uur
  • donderdag, 22 jun 2017 om 19:30 uur

Je kunt de excursie boeken via de website van Staatsbosbeheer. O ja, en vergeet je fototoestel niet mee te nemen!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog