www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Voorjaar: Sterrenschot, heksensnot of reigerkots

20 maart 2018 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Het wordt voorjaar. En ook al leek het er gisteren niet op, toch zit het voorjaar in de lucht; je voelt het, je hoort het en je ziet het. De vogels zijn al voorzichtig bezig met het afbakenen van hun territoria, de eerste bomen en stuiken staan al in bloei en als je uit de wind sta, dan voelt het echt al, alsof het voorjaar is.

Sterrenschot of Heksensnot

Een ander voorjaarsfenomeen is Sterrenschot of Heksensnot. Deze geleiachtige substantie ontstaat wanneer een reiger (of andere predator) een zwangere wijfjeskikker of wijfjespad heeft opgegeten. In de kikker of pad zit in het voorjaar al geconcentreerd kikkerdril, maar in de maag van de reiger zwelt dat op. De vogel wordt hier misselijk van en braakt dat uit. En dit braaksel vinden we in het voorjaar op plaatsen langs het water. Geen zwam dus, ook niet afkomstig van de sterren of van heksen, maar echte reigerkots (of andere predator).

reageren

geef een reactie

 • Jhon Constantine
  3 september 2018 om 08:50

  As you know that usb port were not responding because of some error in your windows 10 pc just visit here and learn the process to fix the error while your usb port not working in windows 10 pc in simple steps with the help of our tutorial and do it yourself online.

 • Jeffrey
  2 mei 2018 om 11:16
 • Niek L
  11 april 2018 om 09:36

  Ik heb een dringende vraag….
  Prachtige foto’s, de liefde voor de natuur spat er vanaf….
  Maar zijn jullie het allemaal eens met het beleid in de Oostvaardersplassen?

  • Corinne Polpe
   1 september 2018 om 21:18

   Hoi Niek L, ik weet je niet op een andere manier te bereiken! Ik ben n.m. geblokkeerd op de boswachtersblog Oostvaardersplassen! Wél weer terug van vakantie Outern Hebrides! Doe iedereen een liefdevolle groet van mij! Zo ook aan alle grote grazers in de Oostvaardersplassen! Liefs, Corinne Polpe

  • dragon city hacks for gems
   25 januari 2019 om 08:32
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog