www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Vissen in de Oosterschelde, broeden in de Pluimpot

29 augustus 2018 Wendy in Aan Zee
Jonge kluten, foto Staatsbosbeheer Wendy Janse

Komende weken werken we aan het leefgebied voor visdief, kluut en kokmeeuw in de Pluimpot op Tholen. Het binnendijkse eiland wordt aangepakt om ervoor te zorgen dat kustbroedvogels hier ruimte hebben om te rusten en broeden.

Nationaal Park Oosterschelde

De Pluimpot ligt aan Nationaal Park Oosterschelde. Je ziet hier visdieven sierlijk over het water vliegen, speurend naar vis. Ook kokmeeuwen en kluten eten hun buikje rond aan al het lekkers dat er in de Oosterschelde te vinden is. Met deze gedekte tafel als achtertuin zal het nieuw ingerichte eiland in de Pluimpot komend voorjaar wel opgemerkt worden door kustbroedvogels. Volgend broedseizoen kunnen ze er rustig hun eieren uitbroeden.

Resetten voor kustbroedvogels

De grens tussen de Oosterschelde en natuurgebied de Pluimpot is hard door de dijk die er tussen ligt. Deze dijk heeft een belangrijke functie voor de veiligheid van de bewoners van Tholen. Wanneer er een open verbinding zou zijn tussen het natuurgebied en de Oosterschelde, dan zou het getij ervoor zorgen dat het natuurgebied een open karakter hield. Nu nemen grote planten, bramen, struiken en bomen steeds meer de overhand. Om kustbroedvogels toch een broedplaats te bieden, wordt het eiland kunstmatig kaal gemaakt. Wat het getij zou doen, doen wij nu met machines.

Slikken van Bommenede

Schelpjes

Met machines verwijderen we struiken en planten en resetten zo het gebied. Predatoren als de bruine rat, roofvogels en kraaien hebben hier minder kans waardoor de kansen voor kustbroedvogels groter worden. We brengen schelpen aan op de het zuidelijke puntje van het eiland. Ook wordt er zout aangebracht om begroeiing tegen te gaan. Hier ontstaat een paradijsje voor visdief, kluut en kokmeeuw. Juist op schelpenbankjes leggen zij hun eieren.

Visdiefjes kijken!

Visdiefjes zijn nog even in ons land om binnenkort weer hun lange tocht af te leggen naar Zuid-Europa en Afrika. Op de Oosterschelde kun je ze overal zien vissen. Parkeer je auto op de parkeerplaats bij de Pluimpot en kijk vanaf de dijk naar deze leuke vogels. Volgend jaar vliegen ze waarschijnlijk af en aan naar de Pluimpot met hun snavel vol vis voor hun jongen.

reageren

geef een reactie

 • Geysen
  3 september 2018 om 13:21

  Mooi gedaan, heb er dagelijks m’n wandeling! Er leeft spijtig genoeg een eenzame zwaan. Reeds gans de zomer. Dacht eerst dat ze aan het broeden waren, maar nee. Kan die iemand haar/ hem een partner bezorgen?
  Mvg Lydia

  • Boswachter Piet van Loon
   7 september 2018 om 09:17

   Beste Lydia,
   Dankjewel voor je reactie. Het lijkt inderdaad zielig voor de zwaan, maar onze verwachting is dat hij of zij in het voorjaar weer een nieuwe partner zal vinden voor het volgende seizoen.
   Ik hoop u zo voldoende te hebben geïnformeerd, meer informatie vind u hier: https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/blijven-zwanen-hun-hele-leven-samen.
   Met vriendelijke groet,
   Piet van Loon
   Boswachter Publiek Staatsbosbeheer Zeeland Noord

 • Jan
  29 augustus 2018 om 16:07

  Zal eens gaan kijken Wendy.
  Groetjes aan iedereen!
  Jan

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog