www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Struikhei kleurt duinen paars

22 augustus 2019 Boswachter Piet van Loon in Aan Zee

Bloeiende heide (foto: P. van Loon)

Bij prachtige paars gekleurde heidevelden denk je toch al snel aan de hogere zandgronden in het midden en oosten van het land. Maar niets is minder waar! Aan de westkant van Schouwen-Duiveland, op zo'n 2500 meter van het strand, ligt een prachtig veld bloeiende struikhei. Het grootste veld van Zeeland!

Struikhei

Het is geeneens zo gek dat we de heide zo dicht bij het strand tegenkomen. De oorsprong van struikhei ligt heel dicht bij de Noordzee en door beweiding met onder andere schapen heeft de soort zich op grote schaal uitgebreid. Op Schouwen graast een kudde shetlanders ieder jaar een periode over de heide om vergrassing te voorkomen. Ook worden jonge bomen getrokken en verwijderd om verbossing te voorkomen. Zo houden we deze prachtige paarse bloeiers in stand!

De struikhei heeft het goed op de Kop van Schouwen – Foto: Marijke Lieman – Staatsbosbeheer

Droogte en bloeien

Na de droogte van vorig jaar en dit voorjaar was de vraag of de heide dit jaar weer zo paars zou bloeien. Echt blijkt dat de heide het dit jaar weer fantastisch doet en in de zomermaanden de mooie paarse kleur aanneemt. De verwachting is dat deze bloei nog een aantal weken aanhoud en langzaam weer wegtrekt richting het najaar.

Heide aan zee – Foto: Piet van Loon – Staatsbosbeheer

Zelf kijken

De Schouwse heide is prima te bekijken vanaf het Biesterveldwegje bij Burgh-Haamstede. U kunt hier aan het begin van de weg parkeren en vervolgens over het Biesterveldwegje langs het Gadrabos wandelen. Ter hoogte van de kraal ziet u de velden met bloeiende hei. Blijft u wel op de weg? Het is namelijk niet toegestaan het terrein te betreden.

Met een beetje geluk ziet u ’s ochtends vroeg of ’s avonds een ree of damhert over de hei scharrelen…

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog