www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Panoramaweg Slikken van Flakkee wegens vandalisme gesloten

26 juni 2020 Boswachter Piet van Loon in Aan Zee
Afsluiting slagboom

De Panoramaweg, de toegangsweg over de Slikken van Flakkee naar het strand, recreatieveld en de steiger, is tot nader order gesloten voor gemotoriseerd verkeer. Door aanhoudende overlast en vernielingen ziet Staatsbosbeheer geen andere mogelijkheid dan de toegangsweg af te sluiten.

Schade

De toegangsweg is doorgaans geopend van 15 mei t/m 31 oktober. Dit jaar was de weg al langer gesloten vanwege wegwerkzaamheden. Vanaf 15 juni was het pad weer open, echter 7 dagen later zijn alle werkzaamheden ongedaan gemaakt en is bebording gesneuveld door vernieling, crossen en vandalisme. Het is vreselijk om te zien dat door vandalisme al het geïnvesteerde geld en werk voor niets is geweest. De totale schade bedraagt meer dan € 50.000,-.
Staatsbosbeheer heeft daarom besloten om de slagboom tot nader order te sluiten.

Bermen en wegdek

Na een aantal jaren met ribbels en kuilen in het, nieuwe, wegdek van de toegangsweg, zijn er afgelopen voorjaar werkzaamheden uitgevoerd om het eerste deel van het pad te overladen met schelpen om zo een comfortabele weg te creëren. Deze werkzaamheden bestonden uit het uitvlakken van de weg, aanvullen met schelpen en vormgeven van nieuwe bermen. We maakten hierover een blog.
Nu de slagboom weer een week is opengesteld is er niets meer van het resultaat over. Met hoge snelheden zijn de schelpensporen kapot gereden, de bermen zijn op veel locaties helemaal kaal gereden en het geëgaliseerde profiel is vernield.

Bebording

Alle informatie- en regelgevende bebording op en rond het recreatieveld nabij de steiger heeft het onderspit moeten delven. Borden zijn doormidden geslagen, van de beugels getrokken, met paal en al uit de grond getrokken of zelfs compleet verdwenen. Dit zorgt voor een onveilige situatie omdat de actuele regelgeving nu niet getoond wordt.

Impressie vandalisme

Afval en kampvuur

Het hele recreatieveld ligt bezaaid met glasscherven van bierflessen, blikjes, barbecues, verpakkingsmateriaal en andere troep. Ook zijn er op meerdere locaties kampvuren gemaakt, soms zelfs met rastermateriaal uit het gebied.

Toezicht en handhaving

In de afgelopen periode is er veel extra toezicht en handhaving aanwezig geweest. Op verschillende tijden zijn medewerkers van Staatsbosbeheer, gemeente, omgevingsdienst en politie in het veld aanwezig geweest en hebben ook opgetreden. Echter zijn de vormen van vernieling en vandalisme op basis waarvan we nu tot afsluiting overgaan niet op heterdaad geconstateerd.

Toekomst

Staatsbosbeheer beraadt zich over de situatie voor de toekomst. Samen met de gemeente Goeree-Overflakkee wordt gekeken naar een oplossing. Voor nu geldt dat gemotoriseerd verkeer niet verder kan en mag dan de grote parkeerplaats op de Slikken van Flakkee. Per fiets of lopend is het strand en de steiger nog wel te bereiken.

reageren

geef een reactie

 • Nancy
  28 juli 2020 om 09:56

  Wat is momenteel de status van de toegangsweg van dit prachtige gebied?

 • B. Westdorp
  7 juli 2020 om 15:58

  Het is toch erg dat een ‘kleine’ groep vandalen alles verzieken voor welwillende mensen. Ik begrijp echter niet het gehele verhaal: er wordt gezegd dat het gesloten is ivm de vandalen maar deze hebben nog steeds toegang tot deze plek want ze gaan gewoon op brommers, fietsen, quads. Terwijl het er anderzijds op wordt gegooid dat de weg wordt kapot gereden. Nu kom ik hier al een aantal jaar met de auto (paar keer per jaar) en dit weggetje is nooit veel geweest maar dat heb je er voor over om een dagje rustig aan de Grevelingen te kunnen vertoeven. Maar dat is ons blijkbaar niet meer gegund, wat zeer triest is.

 • Inge Brandsma
  29 juni 2020 om 14:18

  Zo triest. Totaal geen respect voor de natuur. Niet alleen op de Slikken maar ook bij andere natuurgebieden en strandjes zie je steeds meer zooi. Wordt overigens niet alleen veroorzaakt door jongeren, ook “oudere” mensen zijn hier debet aan.

  • D.kievit
   5 juli 2020 om 09:06

   Allereerst wil ik aangegeven dat ik elke vorm van vandalisme afkeur. Al zo lang ik leef kom ik en recreer ik op de slikken van flakkee dat is vanaf 1973 tot nu .Persoonlijk vind ik de afsluiting van de panorama weg ronduit belachelijk en wel om de volgende redenen op 15 juni is de weg opengesteld de boswachter was nog bezig met de poort open te doen reed ik over de nieuw aangelegde weg met 5 kilometer per uur was hier niet overheen te rijden je trilde bijna uit de auto ik durf te stellen dat het nieuwe stuk aangelegde weg een wanprestatie van formaat is .Vandalisten. konden hier weinig aan vernielen naar mijn mening bij steiger aangekomen lag er inderdaad rotzooi en waren er vuurplaatsen maar aangezien dat de panorama weg op 15 juni open ging was dit vandalisme dus al aan de gang voor dat de panorama weg was geopend dus waarom sluiten? Wat me al jaren een doorn in het oog is dat er geen toiletten zijn en geen vuilnisbakken zijn om je rotzooi op te ruimen met als gevolg dat mensen hun behoefte doen in de bossen. Ook valt het me op dat de strook om te recreëren elk 5 jaar een stuk kleiner wordt al met al ben ik de mening toegedaan dat Staatsbosbeheer niet op recreanten aan het water zitten te wachten maar zich vooral richten op de vogelaars etc

 • Lida
  26 juni 2020 om 17:39

  Bij die steiger kon je nooit prettig liggen met je boot. Je werd daar vaak lastig gevallen door jongeren die zich kennelijk vervelen en teveel drinken.

 • Arie
  26 juni 2020 om 11:29

  Jammer dat het zo moet, het is de enige oplossing want lopen of fietsen hebben die lui een hekel aan.

  • Herman
   26 juni 2020 om 12:27

   Is het mogelijk om een nachtcamera in te stellen. Weet je meteen waar je zoeken moet en waar ze weg komen. Sterkte.

  • Kees Mol
   26 juni 2020 om 12:38

   Advies: de slikken die nu gescheiden zijn door het zg recreatie gebied in het midden openstellen voor complete begrazing met de heckrunderen en fjorden paarden . De natuurwaarden krijgen dan een fikse upgrade.
   Als de mensen het gebied in willen richting strandje /steiger Een paardentram vergunning geven desnoods met subsidie. Motoren ,auto’s etc absoluut verbieden.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog