www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Bescherming strandplevieren

15 april 2021 Boswachter Digna Mielard in Aan Zee
Strandplevier Verklikkerstrand foto Maarten Sluijter (DPM)

Strandplevier Verklikkerstrand foto Maarten Sluijter (DPM)

Het broedseizoen is begonnen en vele soorten kustbroedvogels komen naar onze mooie natuurgebieden aan de kust. Eén van deze soorten is de strandplevier.

Strandplevier

De strandplevier is een kleine vogel die in het voorjaar naar Nederland komt om te broeden. Ze overwinteren in Zuidwest Europa of zelfs in Noord Afrika.

De strandplevier staat samen met de bontbekplevier en de dwergstern op de rode lijst. Dit betekent dat ze beschermt moeten worden tegen uitsterven.

De strandplevier is in dit rijtje het meest zeldzaam. Er broeden in Nederland nog zo’n 140 paartjes, waarvan 85% in Zeeland en Zuid-Holland.

Eén van de plekken waar de plevieren broeden is het Verklikkerstrand bij Burgh Haamstede. Dit strand is een geliefd strand bij mensen en bij strandbroeders. Het Verklikkerstrand is een unieke plek door de breedte van het strand en de vorming van jonge duinen.

Juist deze plek kiezen de strandplevieren en bontbekplevieren uit om nestjes te maken. De strandplevieren en bontbekplevieren broeden graag op zanderige vlaktes en maken gebruik van de bescherming van de jonge duinen.

Nest strandplevier - Foto Geoge Tanis
Nest strandplevier – Foto Geoge Tanis

Sinds 2018 beschermt een samenwerkingsverband van onder andere Staatsbosbeheer en de Vogelbescherming de broedparen door tijdelijke afzettingen van palen en touw op het strand te plaatsen. Per 1 april van dit jaar zijn 5 gedeeltes van het Verklikkerstrand afgezet, met een totale lengte van 2.900 meter. Dagelijks zijn vrijwilligers van de vogelbescherming op het strand aanwezig om de nesten in de gaten te houden en de bezoekers van het strand te informeren.

Tijdelijke afzettingen op het Verklikkerstrand

De tijdelijke afzettingen zorgen ervoor dat in die omheinde gebieden geen mensen komen en de nesten niet kapot getrapt worden. Het is erg belangrijk dat de eigenaren van honden ervoor zorgen dat honden niet los in het gebied lopen en de nesten vertrappen of de vogels verjagen. Wordt er buiten een afzetting een nestje gevonden, dan wordt daar een kleine tijdelijke afzetting omheen geplaatst.

Per 1 april van dit jaar geldt er een Algemeen Plaatselijk Verbod voor loslopende honden op het Verklikkerstrand van 1 april tot en met 15 september voor 24 uur per dag. Dit betekent dat tijdens het gehele broedseizoen tot en met 15 september op geen enkel moment een hond los mag lopen op het Verklikkerstrand. Voor meer informatie over deze verordening kunt u terecht bij de Gemeente Schouwen Duiveland.

Wij vragen iedereen zich aan deze regel te houden en de omheinde gebieden niet te betreden om zo de broedvogels te beschermen.

Broedsuccessen

In 2019 is met de bescherming van de plevieren een eerste succes behaald. In dat jaar werden er veertien nesten van vier vogelsoorten gevonden. De strandplevier, de bontbekplevier, de kleine plevier en de scholekster. Het is bijzonder dat op deze recreatieve plek toch behoorlijk wat bijzondere vogels zijn geboren.

2020 was jammer genoeg een minder goed jaar. Door extreem hoog water zijn tot drie keer toe de nesten overspoeld. Toch was er succes. Sammy is een strandplevier die in 2020 op het Verklikkerstrand is geboren en opgegroeid. Hij is geringd en dit jaar al terug gezien op hetzelfde strand.

Strandplevieren komen vrijwel altijd terug naar de plek waar ze geboren zijn. Ook de ouders van Sammy zijn dit jaar al gesignaleerd op het Verklikkerstrand.

We hopen dat 2021 een zeer succesvol jaar wordt voor de strandplevier, bontbekplevier en andere soorten zoals de kleine plevier en de scholekster.

Strandplevier
Strandplevier Foto: Staatsbosbeheer
reageren

geef een reactie

 • Ria
  22 mei 2023 om 11:34

  Gister op het strand tegenover strand Burgh Haamstede ter hoogte van cabine 131 nestje met 4 eitjes gezien .
  Geen al te beste plek met het oog op alle strandgangers daar .
  Kun je daar nog iets aan doen ?

  • boswachtermarijkelieman
   24 mei 2023 om 11:19

   Dag Ria,

   ik heb het doorgestuurd naar de werkgroep, bedankt voor het melden.

   Plevieren hebben een groot talent voor het broeden op onmogelijke locaties, je snapt soms echt niet waarom ze daar juist gaan zitten.

   groetjes Marijke

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog