www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

De meest gefotografeerde boom van Zeeland is gesneuveld

7 oktober 2021 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Boompje van Alex (foto; Tom Stanowicki)

Al jaren stond de dennenboom boven op de top van het duin op de grens van de Boswachterij Westerschouwen, de Meeuwenduinen en het strand. Als een icoon, als een baken, als een wegwijzer in de woeste duinen. Soms met wat kraaien in de kale takken, waardoor het meer wat weg had van een galgenboom, zo boven op het duin. Helaas werd de storm van deze week hem te veel. De boom ligt om.

Vers zand in de Meeuwenduinen

Voor het weer op gang brengen van de verstuiving langs de kust van de Boswachterij Westerschouwen werd een hoekje van het bos weggehaald, wat het verspreiden van het verse zand richting de Meeuwenduinen zou kunnen tegenhouden. Vers zand langs de kust en in de Meeuwenduinen was hard nodig. In de dichtgegroeide duinen was geen plaats meer voor soorten die oorspronkelijk in de kale duinen groeiden. Soorten als rendiermos, zomersneeuw, duinviooltje en de daarbij behorende parelmoervlinder dreigden te verdwijnen. Door veel duindoorn en Amerikaanse vogelkers weg te halen, af te plaggen en de duinen niet weer in te planten na een storm, kon dit proces met vers zand weer op gang komen. De wind deed de rest.

Boompje van Alex

Het verwijderen van dit stukje dennenbos, in het meest noordwestelijke deel van de Boswachterij ging boswachter Alex aan het hart. Bomen waar hij jaren voor gezorgd had, gingen tegen de vlakte. En ook al is het eindresultaat met wuivend helm, kale duintoppen, vers zand in de Meeuwenduinen en andere resultaten van de ingreep erg succesvol, het deed hem zeer. Voor de grap zei de aannemer toen: “Voor jou, Alex, laat ik een boom staan”.

Baken in het landschap

En daar stond hij dan, hoog op het duin, vol in de wind als een baken in het duinlandschap. Voor vele mensen een icoon: Het Boompje van Alex. Al snel werd zichtbaar dat de dennenboom het niet ging redden, maar ook als kale boom was hij schitterend. Zeker als er dan ook nog kraaien inzaten, dan leek de Boom van Alex wel op een galgenboom, zo hoog boven op het duin. Eerder dan verwacht is hij door de harde wind van deze week omgegaan: het einde van de kenmerkende, meest gefotografeerde boom van Zeeland.

Foto van de omgewaaide boom
reageren

geef een reactie

  • erwin
    7 oktober 2021 om 14:13

    Binnenkort ff een bloemetje leggen. Misschien een duinviooltje.

  • Jos van Koppen
    7 oktober 2021 om 14:04

    Nu zal ik [zullen we] een andere icoon moeten vaststellen/ontdekken tijdens de wandelingen buiten de hoge begroeiing in de Boswachterij !

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog