www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Essentaksterfte in Ouwerkerk

21 februari 2023 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Langs de kreken van Ouwerkerk zijn na de Watersnoodramp percelen bos aangeplant: beuk, linde, esdoorn, kers, populier, wilg en es. En in de randen diverse soorten struiken. De essen in het bos van Ouwerkerk zijn ziek door een schimmelinfectie met als gevolgd dat er afgestorven takken kunnen uitbreken of hele bomen kunnen omvallen.

Zieke essen

In heel Nederland zijn de oer-Hollandse essen ziek geworden door deze schimmel: de essentaksterfte. In een bos met grote bosvakken is dat geen probleem, daar mogen bomen omvallen want dood hout is juist erg goed voor meer biodiversiteit in het bos. Maar in de smalle strookjes bos langs de kreken van Ouwerkerk, met veel paden, kan dit niet. Zieke essen in de valzone van een wandel-, fiets- of ruiterpad moeten, wegens het risico op ongelukken, verwijderd worden. Dat betekent dat veel essen en omgezaagd moeten worden. Bijzondere bomen, met belangrijke ecologische waarden, blijven staan. Hierin zitten spechtenholen of horsten van roofvogels.

Verlies

Het verwijderen van de zieke essen zorgt ervoor dat er gaten zullen vallen in het bos. Door het vele licht op de bodem ontstaan er ontkiemingsmogelijkheden voor de natuurlijke verjonging van bomen en struiken. Ook zullen soorten als fluitenkruid, speenkruid, aronskelk en look-zonder-look opkomen. Het bos zal er anders uit gaan zien, maar er blijven genoeg schuil-, broed- en voedselmogelijkheden over voor alle dieren van het bos.

Voor de bezoekers zal het wennen zijn: de bosvakken waar de essen verwijderd zijn, zullen er anders uit gaan zien. En zeker tijdens en na de werkzaamheden zal het bos chaotisch overkomen. Toch zal iedereen verbaast zijn over hoe snel het bos zich weer weet te herstellen. Ook tijdens de werkzaamheden hoor je de roodborstjes zingen om het beste territorium, scharrelen heggenmussen op de grond en zijn de grote bonte spechten druk met het inspecteren van de nestholtes.

Veiligheid

Het verwijderen van de zieke essen hadden we veel liever niet gedaan, maar we kunnen én mogen het risico niet lopen dat er slachtoffers vallen door omvallende bomen of grote takken die afbreken. Vaak zie je aan de buitenkant van de essen niet dat ze ziek zijn. Wie er echter oplet ziet de scheuren in de bast en de dode takken in de top van de boom. Een omgezaagde es laat een duidelijk beeld van de ziekte zien: verkleurd hout en jaarringen die loslaten. Deze bomen vallen nog niet direct om maar vormen in de toekomst een groot probleem voor de veiligheid van de bezoekers.

Hout voor de aannemer

Het vrijgekomen hout is vervallen aan de aannemer. Hij verzaagt de betere delen van de essen tot planken en balken. Van de lange delen, mits niet teveel aangetast, worden stelen gemaakt. Het resthout wordt door een zorgboerderij verzaagd en verpakt. Van het takhout worden hoogwaardige snippers gemaakt voor de spaanplaatindustrie. Wat nog overblijft, blijft achter in het bos. Hier kunnen dieren in schuilen en nestelen.

Genieten in Ouwerkerk

De zaagwerkzaamheden gaan door tot de start van het broedseizoen, half maart. Mocht het zaagwerk nog niet klaar zijn, dan wordt het na de zomer weer verder opgepakt. Na de start van het broedseizoen wordt er niet meer in de bosvakken gewerkt, wel wordt er zo nodig hout uitgereden of paden opgeknapt. Zodra al het werk klaar is, kan de natuur weer zijn gang gaan. Het is misschien nu nog niet voor te stellen, maar straks is dit weer een heerlijke plek voor een wandeling, voor het observeren van de vogels op de kreek of genieten van de reeën die in de schemering uit het bos treden.

 

reageren

geef een reactie

 • Waarom
  22 juli 2023 om 07:33

  Ze zijn nu weer aan het zagen.
  Lijken gezonde bomen die om gaan.
  Waarom worden deze gekapt?

 • Erna
  5 mei 2023 om 17:18

  Worden de wandelpaden nog dit voorjaar hersteld?
  De werkzaamheden lijken al enige tijd klaar, dus ik ging ervan uit dat wandelen weet mogelijk zou zijn. De paden zijn echter nog onbegaanbaar. Er zijn diepe sporen van de tractoren waardoor kans op verstuiking. Na regen soms zo slecht dat ik genoodzaakt ben tussen de (ook jonge) bomen door te kruisen.

  • boswachtermarijkelieman
   8 mei 2023 om 11:04

   Dag Erna,
   de aannemer is nu nog druk bezig met het aanplanten van jonge bomen om het bos te herstellen. Als hij klaar is worden de paden aangepakt. Ik heb net even contact met hem gehad of hij wist wanneer dat dan is, maar eerst hij is nog bezig met het aanplanten van jong bos op diverse locaties waar we gewerkt hebben en dat moet nu echt de grond in voor het te laat is. Zodra hij tijd heeft wordt het aangepakt – nog even geduld.
   Marijke

 • Mietes
  21 februari 2023 om 23:44

  De leugens gaan maar door om de bomen de biomassacentrales in te jagen.

  • Boswachter Marijke Lieman
   22 februari 2023 om 08:43

   Dag Mietes,
   Zoals ik in het blog al heb aangegeven, worden de mooie delen (en er staan zware essen tussen) verzaagd tot balken en planken. De lange delen van het tophout worden verzaagd tot stelen voor bezems en ander gereedschap. Essenhout is uitstekend geschikt voor gereedschap omdat het niet snel breekt, meer enigszins buigt bij belasting. Het slechte, aangetaste hout gaat naar een zorgboerderij die het verwerkt. En van de takken worden hoogwaardige snippers gemaakt voor de spaanplaatindustrie.
   Meer dan 90% van het hout dat wij in Nederland verbruiken (vloeren, meubels, huizenbouw etc.) komt uit het buitenland. Staatsbosbeheer streeft naar een zo duurzaam en hoogwaardig mogelijk gebruikt van de grondstof hout, uit eigen bossen.
   Loop eens langs en maak een praatje met de aannemer. Hij kan u per stamdeel vertellen wat de bestemming is van het essenhout.
   Marijke

 • Kees Mol
  21 februari 2023 om 13:17

  Mijn complimenten voor de goede voorlichting. Goede omschrijving van het Essen tak sterven. Wel vraag ik me af wat het resultaat van de natuurlijke verjonging zal zijn.

  • boswachtermarijkelieman
   22 februari 2023 om 08:28

   Dag Kees,
   de essen staan in gemengde bosvakken en alleen de bomen die aan de randen staan (de valzone) worden verwijderd. Essen binnen in het vak blijven staan, hopelijk lukt het die om resistent te worden of storten die in de loop der jaren in en worden zo teruggegeven aan de natuur.
   Er wordt uitsluitend vanaf het pad gewerkt. De machines komen niet in de bosvakken waardoor de grond ongestoord blijft (ongestoorde grond sinds de Watersnoodramp!). Nu al zie je verjonging van essen, esdoorn, hazelaar, meidoorn, ribus, kers en zelfs de beuken verjongen zich hier. Ik verwacht dat het de natuurlijk verjonging goed van de grond komt, mocht na een paar jaar blijken dat het wat achter blijft, dan zullen we gaan aanplanten. Maar eerst willen we de natuur de kans geven om het bos te herstellen.
   Marijke

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog