www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

De Kop van Schouwen – natuur in beweging

17 mei 2023 Boswachter Piet van Loon in Aan Zee

Op donderdag 11 mei presenteerde auteur en fotograaf Riet Pijnappels haar boek 'de Kop van Schouwen - natuur in beweging'. In een volle ridderzaal van Slot Haamstede sprak zij haar dank uit aan ecologen, biologen, boswachters en overheden voor de hulp in de afgelopen jaren. Twee jaar van struinen door de duinen, dwalen over het strand en tientallen interviews, veldbezoeken en fotomomenten op de kop van Schouwen en in de Voordelta. Nu ligt daar het prachtige boek. Een koffietafelexemplaar waar je met veel plezier en verwondering door heen kunt struinen; als ware je je waande op de Kop van Schouwen zelf.

Kop van Schouwen

In haar boek beschrijft Riet de Kop van Schouwen vanuit een historisch, wetenschappelijk literair perspectief. Verhalend met zakenkundige informatie, beelden met de mooiste foto’s en verwonderend met passie en allure. Niet voor niks was zij veel in het veld aanwezig en niet voor niks sprak ze af met boswachters, ecologen en biologen om het verhaal van de Kop van Schouwen te kunnen vertellen.

Een verhaal waarin zij, semi-parallel aan de nieuwe N2000 beheerplanvorming, terug- én vooruit kijkt naar de rijke historie en spannende toekomst. Vol met uitdagingen van toen en nu; de strijd met en tegen het water maar ook met het stuivende zand, de oorlogen waarvoor kastelen en bunker werden gebouwd en ook de strijd tegen exoten.

Maar door alle strijd en uitdagingen heen blijkt telkens weer hoe mooi, veerkrachtig, bewonderingswaardig en ontzettend uniek het duinlandschap van Schouwen is. Met talrijke orchideeënweides, uniek grijsduin, uitgestrekte binnenduinen en een aangroeiend strand. Een plek van wereldformaat!

Voorafgaand aan de boekpresentatie werden genodigden meegenomen in de Meeuwenduinen en Zeepeduinen

Voordelta

Je hoort wel eens zeggen ‘De Kop kan niet zonder de Voordelta en de Voordelta kan niet zonder de Kop van Schouwen’. En natuurlijk zit hier een kern van waarheid in. Waar de Voordelta overgaat in de Kop van Schouwen ontstaat dat nieuwe strand (Verklikkerstrand) en waar een dynamische kust zorgt voor prachtige gradiënten aan de zuidwest kant van de Meeuwenduinen, spoelt dat zand naar zandbanken zoals de Bollen van de Ooster. Een deltasysteem dat niet zonder elkaar kan!

Maar toch zijn het twee totaal verschillende gebieden. Ik bedoel maar: weinig tot geen begroeiing in de Voordelta tegenover het grootste naaldbos van Zeeland op de Kop. En van boomkikkers en vogelkers tot aan zeehonden en sterns. Misschien maakt dat dit boek wel tot een meesterwerk. De verbinding die Riet heeft gevonden in deze tegenstellingen en haar doortastende drive tot inzet van bescherming van dit unieke gebied voor nu en in de toekomst. De strijd tegen de klimaatverandering in de breedste zin van het woord speelt hier dagelijks een rol en juist daar moeten wij als mens de lead nemen om deze natuurwaarde te beschermen.

Sandra den Adel (Staatsbosbeheer) en Gert de Groot (Natuurmonumenten) nemen het eerste exemplaar van het boek van Riet Pijnappels in ontvangst

Kennis & expertise 

Voor de inhoudelijke kennis die nodig was om de vertaalslag te maken vanuit beleidsstukken, beheerplannen en visies naar dit boek, kon Riet rekenen op experts op dit gebied; John Beijersbergen en Anton van Haperen. Precies die vertaalslag kwam naar voren in het dankwoord van de twee grootste terreinbeheerders van de Kop van Schouwen, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, die Riet prezen om feit dat ze het onbekende heeft kunnen vangen in woord en beeld. Het ongrijpbare van natuurbeheer en -beleid, het abstracte van beschermen en beleven en het surrealistische van eeuwenoude historie naar het hier en nu brengen; Riet is er feilloos in geslaagd!

Met trots presenteren we u dan ook het boek: ‘De Kop van Schouwen – natuur in beweging’. Vanaf nu verkrijgbaar via deze website.

reageren

geef een reactie

  • Axel Bak
    15 september 2023 om 17:06

    Leuk zeg! Ook al woon ik op Texel, ik ga het boek kopen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog