www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Update 3000-soortenjaar Grevelingen: eind mei, we zijn op de helft!

30 mei 2023 Merijn Loeve in Aan Zee

Vuurlibel

Intussen is het volop voorjaar en is het buiten losgebarsten! Er worden nu bijna dagelijks nieuwe soorten ingevoerd. Vooral de insecten gaan hard, deze soortgroep is natuurlijk enorm divers: dagvlinders, nachtvlinders, kevers, wantsen, bijen en ga zo maar door. En dat heeft er voor gezorgd dat we eind mei op de helft van de gewenste 3000-soorten zijn!

Door de Geisha over de 1500!

Een van de meest diverse groepen insecten is die van de nachtvlinders. Alleen al in Nederland komen 2400 soorten voor (ter vergelijking: dagvlinders maar 53 soorten). In een gevarieerd gebied als de Grevelingen kom je met deze enorme diversiteit dan ook de meest bijzondere soorten tegen. Sommige soorten hadden we verwacht, omdat deze vaak gebonden zijn aan de planten waar de rupsen op leven. Een voorbeeld daarvan is de grote wintervlinder. Deze vlinder vliegt zoals de naam al verraad in het begin van de winter, maar de rupsen zijn nu goed te vinden. En gezien deze op veel verschillende struiken leven, komen we die rupsen nu ook veel tegen. Andere soorten nachtvlinders hadden we minder verwacht. Een bijzondere soort, door zijn indrukwekkende tekening en grootte, is de nachtpauwoog. De vrouwtjes kunnen een spanwijdte hebben tot 8 centimeter! Deze soort komt vooral voor in het oosten van het land, met name op heidevelden. Maar wat blijkt, ook in de Grevelingen! De mannetjes vliegen overdag in april en mei en zijn op de Punt en op de Slikken van Flakkee te zien.

Nachtpauwoog (man), De Punt

Een andere bijzondere en onverwachte soort die we aantroffen was de Geisha. Een kleine nachtvlinder met een waanzinnige tekening. Hoe dichterbij je kijkt hoe meer je ziet hoe complex en indrukwekkend de tekening op de vleugel is! En dan te bedenken dat deze vleugel bestaat uit allemaal schubjes, ieder met een andere kleur en spiegelende eigenschappen. En dat voor een vlinder met een spanwijdte van nauwelijks één centimeter. En ook voor deze soort geldt, het zwaartepunt van de verspreiding ligt in het oosten van ons land! Voor beide soorten geldt dat de waardplanten van de rupsen voorkomen in de Grevelingen en zodoende deze soorten ook kunnen leven in het gebied. Biodiversiteit op zijn mooist!

Geisha, Grevelingendam

Vuurlibellen zonder vuur

Bij een zout meer als de Grevelingen denk je misschien wat minder aan libellen, aangezien deze soortgroep zoet water nodig heeft om zich voort te planten. Libellen leggen eitjes in zoet water, als de larve uitkomen blijven deze in dit water jagen totdat ze transformeren in een libel. Maar het bijzondere aan de Grevelingen is dat het zout en zoet dicht bij elkaar is. En zodoende zijn er diverse plasjes rondom de Grevelingen waar libellen voorkomen. Het libellenseizoen is maar net begonnen, maar gelijk zijn er leuke dingen gezien. Want misschien denk je bij libellen vooral aan die grote soorten als de grote keizerlibel of heidelibellen, maar ook waterjuffers vallen onder deze soortgroep. Zo zijn er naast de meer algemene soorten als de azuurwaterjuffer en het lantaarntje ook al zeldzamere soorten waargenomen zoals de gaffelwaterjuffer. Deze zuidelijke soort werd in 2003 voor het eerst in Nederland gezien en heeft sindsdien een hele opmars gemaakt. En nu dus ook in de Grevelingen!

Gaffelwaterjuffer, De Punt

Hetzelfde geldt voor de vuurlibel. Deze zuidelijke soort heeft in Nederland eveneens een opmars gemaakt en wordt nu ook op diverse plaatsen in de Grevelingen gezien. Zoals de naam al doet vermoeden wordt de vuurlibel knalrood. Maar aan het begin van het seizoen zijn ze nog niet op kleur en zijn ze lichtbruin. Nog even wachten dus! Hopelijk wordt de lijst met libellen de komende maanden nog uitgebreid, dus kom helpen zoeken. Wie weet komt de zeldzame zadellibel of zuidelijke keizerlibel ineens voorbij!

Vuurlibel, De Punt
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog