www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Het lezen van het Zeeuwse landschap

17 december 2023 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Dit najaar startte de cursus landschapslezen, bestaande uit een theorieavond en zes excursies naar kenmerkende landschappen van Zeeland. Vijfentwintig deelnemers gingen op pad om eens goed om zich heen te kijken: wat zie je? En wat zegt dat over wat er groeit, bloeit, kruipt en vliegt en over hoe dat alles met elkaar in verbinding staat. Hoe is dit landschap ontstaan en wat zien we er nu nog van terug?

Op pad

Zes excursies naar zes kenmerkende landschapstypes van Zeeland. We bezochten de zeearm het Zwin, we ontdekten het hollehollige landschap van de Yerseke Moer, we genoten van het kleinschalige heggenlandschap rondom Nisse, we regende nat tot op het bot tijdens de excursie over de schorren en slikken van Sint Annaland, we fietsten langs de kreekruggen, landgoederen en poelgronden van Walcheren en ontdekten het ontstaan van de duinen bij het Verklikkerstrand.

Het heggenlandschap rondom Nisse

Met andere ogen naar de Zeeuwse natuur

De cursus Landschapslezen was bedoeld voor alle groene vrijwilligers in Zeeland: voor de bellers, tellers, herstellers en de vertellers. Dus voor iedereen die in het Zeeuwse landschap al werkzaam is. Door deze prachtige natuurgebieden onder leiding van een enthousiaste gids te  bezoeken zijn we met andere ogen naar de Zeeuwse natuur gaan kijken en zien we kenmerkende landschapselementen ook op andere plekken in Zeeland.

Certificaat

Na afloop van de cursus werden de certificaten uitgedeeld. Wat ontzettend fijn om gedurende de excursies zoveel van de gidsen maar ook van elkaar te leren, te ontdekken en te ervaren. Gefeliciteerd!

De Zeeuwse Natuur

De cursus Landschapslezen was een initiatief van De Zeeuwse Natuur en werd mede mogelijk gemaakt door: IVN Natuureducatie, Nationaal Park Oosterschelde, Natuurmonumenten, Stichting Landschapsbeheer Zeeland, Geopark Schelde Delta, Het Zeeuwse Landschap, Provincie Zeeland, Terra Maris en Staatsbosbeheer.

Fietsexcursie langs de kreekruggen, landgoederen en poelgronden van Walcheren
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog