www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Bijna klaar voor vertrek

29 juni 2012 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Kleintjes worden groot! Bij de Feugelpôlle is dat heel goed waar te nemen.  De volwassen Grote Sterns hebben het werk er bijna opzitten. De meeste jongen zijn nu al aardig rap en pakken regelmatig de vleugels in plaats van alleen maar de ‘poten’wagen. De ouders vliegen af en aan met dikke, vette haringen om hun jongen maar vol te proppen, omdat ze continu honger lijken te hebben. Maar groot worden kost ook veel energie. Eenmaal voldoende sterk en groot genoeg zullen ze samen met de rest op reis gaan richting de zuidelijke gebieden.

De jonge sterns verzamelen zich aan de westpunt van de kwelder en het is dan ook verwonderlijk om te zien dat de ouders hun eigen kinderen nog steeds herkennen. Wij noemen het een hoop geschreeuw, maar voor de sterns is het een prima communicatiemiddel om elkaar te vinden. Een ander deel van de Grote Sterns met jongen is even verhuisd naar de dijk en hebben zelfs even de weg achter de dijk bezet. Waarom ze dat deden, we weten het niet. Gelukkig zijn ze nu weer terug gegaan naar de kwelder.

Ook dit jaar hebben we met hoogwater te maken gehad,  het was ook spannend of de vogels op de Feugelpôlle daar ook hinder van hebben ondervonden. Maar we kunnen stellen dat het een redelijk broedseizoen is voor de Grote Sterns. Daarentegen hebben de kokmeeuwen net zo als het voorafgaande jaar minder succes. Het aantal jongen van deze vogels is misschien op één hand te tellen. Jammer, want ze spelen wel een hele belangrijke rol bij de bescherming van het broedgebied van de Grote Stern. Deze laatste reageert veel minder of soms helemaal niet tegen de aanvallen van de Zilver- of Mantelmeeuw, die op jacht is naar een jong of eieren. Terwijl de kokmeeuw zo fel is dat deze zijn grotere broer aanvalt en verjaagt.

Hopelijk blijft het volgend jaar ook een interressant broedgebied voor de kokmeeuwen, want zonder deze vogels kunnen we veel minder Grote Sterns verwachten op de Feugelpôlle.[slideshow]

reageren

geef een reactie

 • Frans van der Stoep
  6 juli 2012 om 16:18

  Is de oorzaak van de geringe broedresultaten van de kokmeeuw bekend? Agressiever in z’n verdediging en broedt op vrijwel dezelfdse lokatie en in dezelfde periode als de grote sterns. (Voedselaanbod?)
  Komt het vaker voor dat grote sterns in deze periode de Feugelpolle tijdelijk verlaten? Ik heb gezien dat het slechts tijdelijk was en heb van hun terugkeer van de binnenkant van de dijk naar de wadkant een fotoserie kunnen maken. Als SBB interesse heeft, wil ik er wel enkele van toesturen.

  • Marjan Staatsbosbeheer
   9 juli 2012 om 08:54

   De oorzaak is niet geheel duidelijk. We hebben wel een aantal keer hoog water gehad, de kokmeeuwen ondervinden daar meer hinder van dan de grote sterns. juist in de periode dat ze net jongen hebben zijn de nesten onder water gelopen. Op dit moment zijn er wel een handje vol jonge kokmeeuwen waar te nemen. Voedselaanbod is voldoende. De verhuizing hebben we zelf ook vast gelegd, dank voor het aanbod, mede door het hooien zijn ze waarschijnlijk weer terug gegaan.

  • Frans van der Stoep
   10 juli 2012 om 11:54

   Bedankt voor je reacties.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog