www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Kleurrijke natuur, zo mooi

9 juli 2012 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Af en toe verbaas ik me over de kleurenpracht die sommige planten en dieren laten zien. Vaak wordt er gedacht dat het onze deur allemaal voorbij gaat en die kleurenpracht alleen maar in de tropen te vinden is.  Maar niets is minder waar! Kijk maar eens wat het weblog Vlieland te melden heeft over de kleurenpracht in de duinen.  Deze bloemensoorten zijn natuurlijk ook zeker te vinden op Ameland.

Het zijn niet alleen de bloemen die de aandacht vragen, ook de vogels laten hun prachtige veren zien, zoals de wielewaal, blauwborst of putter. Allemaal ook op Ameland waargenomen. En dan niet te vergeten de vlinders. Zo werd ik tegen het einde van de dag even afgeleid, omdat er een zwart geelvlindertje voorbij fladderde. Het bleek om de molmboorder te gaan. Een dagactieve nachtvlinder, die niet veel groter is dan 12 tot 19 mm. Het is een algemeen voorkomende soort die behoort tot de sikkelmotten. Hij heeft namelijk een soort sikkeltje bovenop zijn ‘snuit’. De vlinder is veel te vinden in de buurt van rottend hout zoals zijn naam al verraad. Eenmaal stil zittend kon ik ‘m voor de lens krijgen. Ik verbaasde me over zijn kleurtjes. Prachtig toch?[slideshow]

Neemt u ook zo’n kleurijk schouwspel waar? Laat het ons weten!

reageren

geef een reactie

 • lex
  10 juli 2012 om 22:17

  uiteraard bedoelde ik om het kantoor

 • lex
  10 juli 2012 om 22:16

  ik zie dagelijks kleurrijke vlinders in em het kantoor van sbb

 • Sandra dieLimburgse
  10 juli 2012 om 09:36

  En of ik altijd zo’n kleurrijk geheel tegenkom … als je goed kijkt, vind je zooo veel in de natuur, en elk beestje en bloemetje is prachtig. Dat motje heb ik nog nooit ontmoet … daar ga ik eens goed op letten (als die ook in Limburg zit tenminste) Ik zag hier laatst wel trompetmotjes, ook zo klein maar wel heel zeldzaam. Een heel markant motje.

  • Marjan Staatsbosbeheer
   10 juli 2012 om 10:18

   Inderdaad het blijft genieten, maakt niet uit in welk jaargetijde. Succes met het vinden van de molmboorder.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog