www.boswachtersblog.nl/ Ameland

De schelpen doen hun werk al

27 augustus 2012 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Dat er gewerkt wordt bij de Feugelpôlle dat is wel duidelijk te zien. Er ligt inmiddels al heel wat vette kleischelpen op de gemaakte dam van klei. De laatste vrachten met kleischelpen zijn met een vrachtwagen op het eiland gekomen, omdat het schip vanwege de weersomstandigheden het niet kon brengen. Dat was wel een fikse tegenslag, maar gelukkig had de firma Nagtegaal de oplossing, zelf halen met een vrachtwagen vanaf de vaste wal.

Al met al liggen er nu zo’n  950 kuub kleischelpen op de kleidam. Het ligt in de planning om de dam van klei en kleischelpen dinsdag klaar te hebben. Dat is perfect op tijd, zodat de volgende aannemer aan de slag kan met de rijshoutendam.

Ondanks dat de kleischelpen nog niet goed verdeeld zijn, doen ze al wel hun werk. De afgelopen dagen was het aardig hoog water, hierdoor was de afslag van de kleidam al waar te nemen. Maar doordat de kleischelpenbulten er voor zijn komen te liggen geeft dat voldoende bescherming voor de dam. Het mooiste was om te zien dat de schelpen al door de stroming worden meegenomen. Vanaf het laatst gedeponeerde bultje kleischelpen aan de oostkant is er al een rand van zo’n 25 meter van schelpen oostwaarts gevormd tegen de voet van de kleidam. Zonder dat er een machine of mensenhand aan te pas is gekomen. De stroming doet zijn werk en deponeert de materialen aan de oostkant met als doel de kwelder te laten groeien. Daarnaast komt er dan op de kwelder de perfecte ondergrond te liggen, waar de Grote Sterns graag hun ‘nesten’  in het voorjaar weer kunnen bouwen. Het ziet er naar uit dat de klimaatbuffer zoals in de theorie is beschreven ook in de praktijk lijkt te werken. Natuurlijk is dit nog maar het begin, maar we kunnen wel stellen dat het een mooi begin is.[slideshow]

reageren

geef een reactie

  • Project klimaatbuffer Feugelpôlle in beeld gebracht | Staatsbosbeheer Ameland
    4 december 2014 om 15:56

    […] werkzaamheden, “Werkzaamheden Feugelpôlle in volle gang“ 3) Eerste resultaten, “De schelpen doen hun werk al“ 4) Uitvoering tweede fase, “Kerstgroen bij de Feugelpôlle“ 5) […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog