www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Even opfrissen!

23 januari 2013 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Gisteren hebben Jetse, Harry, Peter, Marjan en twee stagiaires, Jort en Robert, een opfriscursus mogen volgen over het gebruik van de motorkettingzaag onder verschillende omstandigheden. In dit geval werd het thema ‘hout onder spanning’ belicht. Deze situatie treffen we wel eens aan als het heeft gestormd en bomen zijn omgewaaid. Ze kunnen dan zo verwrongen zijn of zo ver in de grond geboord zijn dat er veel spanning op het hout staat. Ook kan het voorkomen tijdens het bosonderhoud als bijvoorbeeld een gezaagde boom in zijn val een andere boom meeneemt op zo’n wijze dat deze krom buigt zonder dat deze breekt. Als bomen onder spanning staan en ze verwijderd dienen te worden dan zijn het letterlijk gevaarlijke projectielen. Ze kunnen dan splijten en schieten dan met een vaart een richting op die we vaak niet wensen. Natuurlijk voor de zager een ongewenste situatie.  De cursus gaf ons uitleg over zaagmethodes en we kregen tips waarbij je het gevaar op splijten zo klein mogelijk maakt. Het was niet allemaal nieuwe informatie, maar zeker goed om het nogmaals te horen.

In de ochtend werd de theorie weer even bijgespijkerd zowel op onderhoud van de machines als op de gebruikte zaagtechnieken. ’s Middags was het letterlijk opfrissen en zijn we naar buiten gegaan. Drie scheef staande bomen in het Kwekerijbos zijn onder handen genomen. Erg goed om het ook in de praktijk te zien en zelf te doen, want er is geen betere leerschool dan als je het zelf ervaart. Een goede opfriscursus, alhoewel we het opfrissen wel erg letterlijk hebben ondervonden. Koud!   

[slideshow]

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog