www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Natte voeten, droge voeten

20 februari 2013 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Het voorjaar zit er weer aan te komen. De kool- en pimpelmezen laten zich horen en zijn zoekende naar voedsel en nestplaatsen. Dat houdt dus in dat we naar warmere periodes gaan en hopelijk ook drogere periodes.

Het was afgelopen winter toch wel dweilen met de kraan open. Elke keer dat we dachten het wordt wat droger toen gingen de hemelpoorten weer open. Met als gevolg dat er stukken onder water stonden en bleven. Zelfs zo erg dat er paden onbegaanbaar werden omdat er gewoon te veel water stond. Een zeer vervelende  situatie, die we toch graag anders willen hebben.

Zo willen we het dus niet, natte voeten
Zo willen we het dus niet, natte voeten

Een voorbeeld is de grote plas water in het bos bij Ballum, daar waar men de stuifdijk op gaat richting de Ballumer Blinkert. Tot twee keer toe hebben we daar met een pomp het water proberen af te voeren. Geen succes. Het resultaat was dat we het fietspad hebben moeten afsluiten. Inmiddels is de firma Spoelstra drukdoende om dit euvel te verhelpen. Het fietspad wordt opgehoogd zodat men in de toekomst met droge voeten de dijk op of af kan. Het mooie hiervan is dat de op- of afgang van de dijk ook minder steil zal worden. Het is nu nog even afgesloten maar binnenkort weer goed begaanbaar.

werk in uitvoering, binnenkort droge voeten
werk in uitvoering, binnenkort droge voeten

De wateroverlast is echt iets van de laatste tijd. Door de grote hoeveelheden water dat gevallen is en de vaak hogere grondwaterstand in de winter is het gewoon erg nat geworden. Iets wat de terreinbeheerders ook niet voor ogen hebben, want het moet toch wel begaanbaar blijven. Daarom zijn er gesprekken gaande met Rijkswaterstaat, Wetterskip, Gemeente Ameland en Staatsbosbeheer om ook op andere plaatsen op het eiland wateroverlast onder handen te nemen, zodat er ook in de toekomst gewoon langs de paden gelopen of gefietst kan worden. Kortom werk in uitvoering!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog