www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Alle houtstammen verzameld

27 februari 2013 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland
klaar voor transport
klaar voor transport

Februari staat bekend bij Staatsbosbeheer als de haardhoutmaand. Zo ook op Ameland. Er zijn meerdere dagen georganiseerd om de houtvoorraad voor de eilanders aan te vullen. En daardoor hebben we een flinke slag gemaakt in de Vleijen. Al met al is er meer dan 120 kuub hout uit het bos gekomen voor haardhout. Wederom een mooi stukje samenwerking van bewoners met Staatsbosbeheer. We willen dan ook iedereen bedanken voor de gezellige samenwerking.

Het ziet er misschien nu wat rommelig uit,  maar uiteindelijk is ons doel het aantal dennen van de soort Pinus contorta in het bos terug te dringen. Dit hout wordt tijdens onze zaagdagen tegen een sterk gereduceerde prijs aangeboden aan de mensen die ons meehelpen. Door deze manier van werken vormen we het bos om naar een meer gemengd bos. Zaden kunnen weer ontkiemen. Loofbomen en de resterende naaldbomen krijgen meer licht, zodat ze een betere kruin en wortelontwikeling krijgen. Een mooier bos is ons uiteindelijk doel. Dit is natuurlijk niet in één jaar tijd gerealiseerd. Na de ingreep heeft het bos ook de tijd nodig om bij te komen en te groeien.

We moeten trouwens ook wel stoppen, omdat het broedseizoen weer voor de deur staat. In die periode geen werkzaamheden meer in de bossen en is het de beurt aan de flora en fauna om rustig hun gang te gaan.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog