www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Oeverzwaluwen ware luchtacrobaten

30 juni 2014 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

oeverzwaluwLopend bij de waterplassen bij Roosduinen valt het onmiddellijk op, vogels die laag scherend over het wateroppervlak aan het jagen zijn naar insecten. Met een behoorlijke snelheid weten ze zich als ware luchtacrobaten door het luchtruim te verplaatsen, dit zijn vooral de oeverzwaluwen. Een sierlijk bruingrijs vogeltje, met een ondiep gevorkt staartje en wittige buik en witte borstband.

Voor het maken van de holen moet de omgeving voldoen aan een aantal voorwaarden. 1)Er moet een kale, zandige of lemige steilwand zijn, waarin de nestholen uitgegraven kunnen worden. 2) En er moeten flink wat muggen of andere insekten rondvliegen. Onlangs kregen we melding dat er ook holen waren gesignaleerd in de afgeslagen duinen bij Nes.  De afslag van de duinen heeft vorig jaar december plaatsgevonden en heeft er dus voor gezorgd dat er nu zwaluwen het een prima broedplek vinden. Wat wil je een woning met utizicht op zee.

Waarschijnlijk gebruiken de zwaluwen bij Roosduinen ook de afgeslagen duinen als broedplek maar wij hebben ze nog niet gespot. Wat we wel zien is dat ze noordwaarts vliegen richting de duinen. Vorige week zijn er al een heleboel jongen gezien ter hoogte van de Ballumer Blinkert. Wat doet vermoeden dat ze in de duinen hun onderkomen hebben gevonden.

reageren

geef een reactie

  • Oeverzwaluwen profiteren van stuivende duinen | Staatsbosbeheer Terschelling
    8 juli 2014 om 10:14

    […] steile duinwand van meer dan 8 meter hoog die in de loop der jaren is uitgesleten door de wind. Op Ameland werden eerder in juni ook al enkele nesten gevonden in door de zee afgeslagen jonge duintjes. Het […]

  • Sand martins returning to British quarry sites | Dear Kitty. Some blog
    30 juni 2014 om 16:25

    […] Ameland island barn swallows: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog