www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Slaapplaats reuzensterns ontdekt op Engelsmanplaat

11 augustus 2014 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Regelmatig zagen onze vogelwachters op Engelsmanplaat reuzensterns voorbij vliegen. Op 1 augustus stelden ze voor het eerst vast dat de reuzensterns op deze wadplaat slapen. De Engelsmanplaat ligt tussen Schiermonnikoog en Ameland.

Volgens vogelwachter Nico Jonker worden er sinds begin augustus tussen de 10 en 22 reuzensterns op de Engelsmanplaat geteld. Jonker: “Ze arriveren alleen of in kleine groepjes vanaf een half uur voor zonsondergang tot ver in de schemer. Opvallend is dat ze zwijgend aankomen. Ze laten hun markante roep alleen horen bij verstoring. Voor zover bekend is dit de enige slaapplaats buitengaats, op zee. De plek voldoet aan alle wensen van deze kieskeurige stern: onbegroeid, ver uitzicht, voetjes in het water maar de buikveren blijven droog.”

De reuzenstern is de grootste stern. Een volwassen vogel is tussen de 45 en en 55 cm groot, heeft zwarte poten en heeft een grote rode ronde snavel met donkere punt. Van de Engelsmanplaat waren nog geen slaapplaatstellingen van reuzensterns beschikbaar en dus is dit goed nieuws. Vorig jaar hebben we nog een bericht geplaatst op het blog over de hervestiging van Noordse sterns en dwergsterns op de plaat. Reuzensterns slapen in de nazomer op verschillende plekken in Nederland. Bekende slaapplaatsen liggen langs de Friese IJsselmeerkust (o.a. Workumerwaard) en in het Lauwersmeer. Jaarlijks worden slapende reuzensterns geteld op een aantal vaste datums in augustus en september. In de zomer van 2013 werd op 30 augustus een recordaantal van 153 vogels geteld.

De eerstvolgende slaapplaatstelling van reuzensterns staat gepland op 15 augustus. Ken je een slaapplaats in de buurt die (misschien) nog niet geteld wordt? Ga er gerust naartoe en geef je telling door via de invoer van Sovon.Engelsmanplaat met vogelwachterhuisje

reageren

geef een reactie

 • Caspian terns’ new roosting place on sandbank discovered | Dear Kitty. Some blog
  11 augustus 2014 om 17:58

  […] Nico Jonker on Ameland island in the Netherlands reports about a recently discovered roosting place for Caspian […]

 • Carl Zuhorn
  11 augustus 2014 om 17:02

  In augustus 2002 hebben Lex Varkevisser en ik een weekje op Engelsmanplaat mogen verblijven. Ook toen hebben we op verschillende avonden “slapende” Reuzensterns aangetroffen tussen de overtijende steltlopers en meeuwen. Aantallen moeten in de logboeken terug te vinden zijn. Groeten Carl

  • Marjan Staatsbosbeheer
   12 augustus 2014 om 08:40

   hoi Carl,

   Dank voor je feedback. Ik zal eens kijken of ik de logboeken kan terugvinden. Groet Marjan

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog