www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Hoe is het nou met de Feugelpôlle?

26 augustus 2014 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Hoe gaat het nu met de Feugelpôlle? De grote sterns, kokmeeuwen, visdiefjes en Noordse sterns zijn weer vertrokken. De rust is enigszins weder gekeerd. De kwelder fungeert nu bij hoogwater als hoogwatervluchtplaats en bij eb zie je de vogels zich verspreiden over de naast liggende wadplaten om te foerageren. Daarnaast heeft afgelopen voorjaar de laatste ingreep van het Klimaatbufferproject Zuidwest Ameland rondom de Feugelpôlle ook plaatsgevonden. Zijn daar al resultaten van te zien? Kortom hoogste tijd om de balans op te maken.

In het voorjaar zijn er aardappelzetmeel kratjes en takken omringd met kokosmatten geplaatst om broedval in te vangen van onder andere mosselen.  Het liefst zou je direct resultaat willen zien, maar geduld is een schone zaak. Afgelopen weken was het dan zo ver. De onderzoekers hebben de proefvlakken bekeken en waren zeer tevreden. Heel veel aangroei van pokken, anemonen, algen en nog veel meer is waargenomen op zowel de kratten als de kokosmatten. Door aan de kokosmatten een beetje te trekken kon men er aardig goed inkijken en daaruit bleek dat er ook al wat mosselbroed op de matten zit. Het is nog wel heel klein (~1mm) en nog niet heel veel, maar het is een veelbelovend begin! Het zou trouwens ook goed kunnen dat er in de kratten mosselen zitten, maar het is veel lastiger om daar in te kijken/zoeken om een vergelijkbaar beeld te krijgen. Maar het lijkt een kwestie van tijd aangezien de algen, pokken, kokorwormen en anemonen het op en rond de kratten prima lijken te doen, dan zullen de mosselen zich daar ook wel laten zien.

Naast deze leuke ontwikkeling van de proefvlakken. Is er ook goed nieuws te melden over het afgelopen broedseizoen. Doordat de grote stormen tijdens de broedperiode zijn uitgebleven en de getijden hebben mee gewerkt zijn er vele jongen van grote sterns en kokmeeuwen groot gebracht. Vooral dat er jonge kokmeeuwen zijn grootgebracht is een mooi resultaat, omdat de afgelopen 3 jaar het broedresultaat erg slecht te noemen was. Vorig jaar hebben we zelfs geen enkel jong groot zien worden. Dit jaar zijn er ook weer een aantal grote sterns geringd. Er zijn kleurringen gebruikt, omdat deze uiteindelijk beter waar te nemen zijn. Een grote stern met rode ring om de poot wil zeggen dat deze geboren is op de Feugelpôlle.

Kortom mooie resultaten en laten we hopen dat we dat deze mooie resultaten komende jaren ook steeds kunnen blijven melden!  [slideshow]

reageren

geef een reactie

 • Project klimaatbuffer Feugelpôlle in beeld gebracht | Staatsbosbeheer Ameland
  4 december 2014 om 15:56

  […] mosselbankherstel met kratjes van aardappelzetmeel“ 8) Nieuwe resultaten, “Hoe is het nu met de Feugelpôlle?” Daarnaast is er ook meer informatie over dit project is te vinden op http://www.klimaatbuffers.nl […]

 • Maarten Jansen
  6 september 2014 om 15:48

  Dag Marjan!

  Kun je ook al iets zeggen over de aantallen broedvogels (Grote Sterns, Noordse Sterns, Kokmeeuwen) op de polle? Ook ben ik erg benieuwd naar hoe de andere broedvogels op Ameland het hebben gedaan dit jaar – zoals Tapuit en Velduil. Verschijnt hier ook een rapport van in het najaar?

  Met vr. grt,
  Maarten Jansen

 • More shorebirds nest on Ameland island | Dear Kitty. Some blog
  26 augustus 2014 om 17:43

  […] Ameland nature in 2013: here. In 2014: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog